Declaratiile uluitoare ale unui nutritionist: „In copilarie de stabileste numarul de celule adipoase”

1
De Cristina Tudor
19 oct. 2019

Alimentatia este esentiala in mentinerea starii de sanatate a individului, mai mult alimentatia corecta se invata din copilarie.

Despre importanta regimului in preventia diabetului zaharat de tip 2 dar si a obezitatii, dar si despre combaterea bolilor civilizatiei a povestit pentru Doctorul Zilei, Ioana Popa, specialist in nutritie in cadrul Programului “inCerc” de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei.

Ce alimente pot consuma pre-diabeticii si ce alimente le sunt interzise?

Persoanelor care prezinta un risc de dezvoltare a diabetului le este recomandat sa adopte o alimentatie echilibrata si adaptata energetic, compusa majoritar din alimente cu o valoare nutritionala superioara: legume, zarzavaturi, cereale integrale, proteine de calitate (ou, peste, carne, leguminoase), lactate si fructe. Alimentele procesate, semi-preparatele, produsele de patiserie, sucuri si alimentele bogate in grasimi si zaharuri, ar trebui sa fie consumate cat mai rar, acestea avand o valoare nutritionala inferioara.

Ce complicatii pot aparea daca diabetul nu este tratat corespunzator?

Diabetul zaharat este o boala cronica, care nu doare, insa complicatiile sunt multiple daca acesta nu este gestionat corespunzator. Dintre cele mai grave: boli cardiovasculare, neuropatie, nefropatie, retinopatie si chiar depresie.

Majoritatea parintilor incep diversificarea cu mancare pentru bebelusi la borcan, biscuiti, pufuleti, covrigei, pe scurt – mancare procesata. Aleg ei corect? Spuneti-ne, ce alimentatie trebuie sa oferim copiilor pana la doi ani, ca sa nu-i predispunem la obezitate?

Parintii ar trebui sa le ofere copiilor alimente cat mai aproape de starea lor naturala, din toate grupele alimentare majore (proteine, cereale, lactate, legume si fructe) si care sa fie preparate termic corespunzator.
Fiind intr-o perioada foarte importanta in dezvoltare, acestia au nevoie de nutrienti si nu de calorii goale, cum gasim adesea in pufuleti, covrigei, biscuiti si altele. Trebuie sa fim constienti de faptul ca un copil nu intelege ce este sanatos sau nu, ci alege alimentele dupa gust. Asadar, este responsabilitatea parintilor sa le ofere alimente potrivite.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.