„Dieta psihobiotica” sau cum sa tii stresul sub control prin ceea ce mananci

1
De Teodora Tirca
8 dec. 2022

Expresia „Esti ceea ce mananci” nu are legatura doar cu fizicul, ci si cu mentalul.

De ceva vreme, cercetatorii ne avertizeaza ca alimentele pe care le consumam ne influenteaza in mare parte bunastarea mentala. Cu toate acestea, majoritatea studiilor privind interventiile nutritionale pentru sanatatea neurologica s-au concentrat mai degraba pe cate un singur aliment, si nu pe abordari realiste, cum este un regim alimentar integral, relateaza MindBodyGreen.

Tocmai de aceea, oamenii de stiinta din Cork, Irlanda, si-au propus sa descopere daca o dieta psihobiotica menita sa promoveze sanatatea intestinala are o influenta pozitiva asupra bunastarii mintale.

Ce este dieta psihobiotica?

Un termen inventat de co-autorii studiului Timothy „Ted” Dinan, Ph.D., si John Cryan, Ph.D., dieta psihobiotica are in vedere axa intestin-creier, acordand prioritate alimentelor sanatoase pentru intestine, cunoscute pentru ca sustin echilibrul microbian intestinal (adica cereale integrale, fructe si legume prebiotice, leguminoase si alimente fermentate). In acelasi timp, dieta psihobiotica descurajeaza consumul de dulciuri, bauturi dulci si alimente procesate.

Strategii bazate pe stiinta, care accelereaza metabolismul si te ajuta sa traiesti mai mult

Dieta de studiu a inclus:

6-8 portii zilnice de fructe si legume bogate in fibre prebiotice (mere, banane, praz, ceapa)
5-8 portii zilnice de cereale integrale (ovaz, grau integral, quinoa)
2-3 portii zilnice de alimente fermentate (varza murata, chefir, kombucha)
3-4 portii saptamanale de leguminoase (naut, linte, mazare)

Ce a presuspus studiul dietei psihobiotice

Studiul a inclus 45 de adulti sanatosi (cu varste intre 18 si 59 de ani), cu obiceiuri alimentare nesanatoase.

Grupului de studiu i s-au oferit informatii despre componentele dietei psihobiotice si i s-a cerut sa o urmeze cat mai indeaproape. Grupului de control i s-au oferit lectii minime despre nutritie generala (mai degraba decat lectii axate pe bunastarea mentala).

Cercetatorii au examinat compozitia si functia microbiotei fecale, stresul, sanatatea generala si dieta si un profil metabolic al probelor de sange, urina si fecale, atat inainte, cat si dupa perioada de proba de patru saptamani pentru ambele grupuri.

Cum influenteaza dieta psihobiotica bunastarea mentala

Participantii care au urmat dieta psihobiotica au experimentat o reducere mai mare a stresului perceput. Desi nu a existat o diferenta semnificativa a raspunsului la stres intre grupul de control si cel de studiu, respectarea dietei psihobiotice a redus stresul perceput.

In timp ce schimbarile in compozitia microbiana intestinala au fost subtile pentru grupul de studiu, modificari semnificative in 40 de lipide fecale specifice (multumita unei reduceri a grasimilor totale din dieta si cresterii grasimilor mononesaturate) si a metabolitilor triptofanului urinar (un aminoacid esential vital pentru sinteza proteinelor cheie si raspuns inflamator sanatos) au fost de asemenea observate.

5 fonduri de ten care camufleaza ridurile si petele pigmentare

Concluzii?

In doar patru saptamani, participantii care au urmat o dieta psihobiotica bogata in fibre si alimente fermentate au experimentat niveluri mai scazute de stres perceput, un tranzit intestinal mai bun, inflamatie scazuta si compozitie si functie microbiana usor imbunatatite. Cu alte cuvinte, dieta psihobiotica te va ajuta sa fii mai sanatoasa, sa te simti mai bine fizic si sa faci fata mai bine stresului, schimbandu-ti perspectiva – nu orice situatie mai dificila va fi perceputa ca fiind un factor de stres.

Foto: depositphotos.com