Diferenta dintre orezul alb si orezul brun. Unul dintre ele este bun pentru sanatatea inimii

1
De Cristiana Astefanoaiei
26 oct. 2022

Apreciat pentru ca este o sursa de carbohidrati complecsi, orezul este recomandat oricarui vrea sa se mentina in forma. Nu contine gluten si ofera senzatia de satietate. Dar ce sa alegi? Orezul alb sau orezul brun?

Orezul alb si orezul brun nu se diferentiaza doar prin culoare. Cele doua au componenta diferita, astfel incat si efectele lor asupra corpului sunt altele. Depinde care este scopul pentru care le consumi, dar si de sensibilitatile corpului tau.

In continuare vom afla detalii atat despre orezul alb, cat si despre cel bun si vom descoperi cum ne influenteaza sanatatea.

Principalele diferente dintre orezul alb si orezul brun

Toate tipurile de orez sunt formate din carbohidrati, cu cantitati mici de proteine si practic fara grasime.

Orezul brun este o cereala integrala. Asta inseamna ca acesta contine toate partile bobului – inclusiv tarata fibroasa, germenul nutritiv si endospermul bogat in carbohidrati. Este crocant si dureaza ceva timp sa se gateasca din cauza exteriorului dur al taratelor sale. Tarata si germenii furnizeaza fibre si mai multe vitamine si minerale.

Orezul alb, pe de alta parte, este o cereala rafinata, cu taratele si germenii indepartati. Deoarece acestea sunt cele mai nutritive parti ale bobului, orezul alb ramane cu putini nutrienti esentiali. Orezul alb este adesea preferat pentru ca e mai moale si tinde sa se gateasca mai repede.

Cat de sanatos este orezul alb? 4 efecte surprinzatoare

Orezul brun, cu bune si cu rele

Taratele de orez brun contin multi antioxidanti puternici, care pot ajuta la neutralizarea compusilor daunatori ai radicalilor liberi si la reducerea inflamatiei din organism.

Studiile arata ca, datorita nivelului lor de antioxidanti, cerealele integrale precum orezul brun pot ajuta la prevenirea bolilor cronice, cum ar fi bolile de inima, cancerul si diabetul de tip 2.

Paste din orez brun cu spanac si ciuperci

Poate reduce riscul de boli de inima

Studiile sugereaza ca consumul de orez brun ajuta la reducerea mai multor factori de risc pentru bolile de inima.

O analiza a 45 de studii a constatat ca persoanele care au consumat cele mai multe cereale integrale, inclusiv orez brun, au avut un risc de boli de inima cu 16-21% mai mic decat persoanele care au consumat cele mai putine cereale integrale.

Orezul brun contine acid fitic si arsenic

Ce este acidul fitic? Acid continut in unele cereale care interfereaza cu absorbtia calciului, prin formarea fitatilor de calciu. In timp ce acidul fitic poate oferi unele beneficii pentru sanatate, acesta reduce, de asemenea, capacitatea organismului de a absorbi fierul si zincul din alimente. Pe termen lung, consumul de acid fitic la majoritatea meselor poate contribui la deficiente minerale.

De aceea, este recomandat ca orezul brun sa fie inmuiat si bine clatit inainte de a fi gatit.

De asemenea, orezul brun contine si arsenic, dar in cantitati mici. Consumul de arsenic pe termen lung poate creste riscul de boli cronice, inclusiv cancer, boli de inima si diabet de tip 2. Acest lucru nu ar trebui sa reprezinte o preocupare daca mananci orez cu moderatie, ca parte a unei diete variate. Cateva portii pe saptamana ar trebui sa fie in regula.

Orez cu pui si busuioc in stil thailandez

Minusuri ale orezului alb

Orezul alb nu este la fel de nutritiv ca cel brun, care e mai bogat in vitamine si minerale. De aceea, in special atunci cand mananci orez alb, adauga leguminoase si legume pentru a te asigura ca ai o masa echilibrata.

Acestea fiind spuse, oricare dintre tipurile de orez poate face parte dintr-o dieta sanatoasa – dupa cum o dovedeste istoria indelungata a orezului alb in bucataria traditionala a multor culturi. Orezul brun poate avea un profil nutritional mai favorabil, dar nu este nimic in neregula cu consumul de orez alb ca parte a unei diete echilibrate.

De asemenea, poti consuma orezul alaturi de alimente care pot reduce indicele glicemic. In plus poti sa combini orezul alb cu alte soiuri de orez, cu un indice glicemic mai mic, precum: basmati, rosu, negru, salbatic.

Foto: depositphotos.com