Diferenta dintre vegan, vegetarian, pescetarian si flexitarian

1
De Cristina Tudor
24 mai 2021

O moda sau nu, toata lumea pare ca vorbeste despre diferenta dintre vegan, vegetarian, pescetarian si flexitarian. Insa, mai nou se vorbeste si despre dieta microbiotica. Care este totusi diferenta intre ele?

Ce presupune a fi vegan?

Veganismul este un tip de dieta vegetariana care exclude carnea, ouale, produsele lactate si toate celelalte ingrediente derivate din animale. De asemenea, multi vegani nu mananca alimente prelucrate folosind produse de origine animala, cum ar fi zaharul alb rafinat si unele vinuri. Termenul „vegan” se refera fie la o persoana care urmeaza acest mod de a manca, fie la dieta in sine.

Veganii nu mananca carne de niciun fel si, de asemenea, nu mananca oua, produse lactate sau alimente procesate care contin aceste ingrediente sau alte ingrediente derivate de la animale, cum ar fi gelatina (spre deosebire de vegetarienii care consuma de obicei lactate si oua). Exista unele dezbateri daca anumite alimente, cum ar fi mierea, se incadreaza intr-o dieta vegana.

In plus, veganii nu folosesc nici alte produse non alimentare, al caror materii prime sau procese de fabricare inplica animalele. Nu o sa vezi niciodata un vegan adevarat purtand pantofi sau curele de piele. In schimb, poate purta un pulover de lana deoarece, conform credintei lor, oaia nu trebuie sacrificata pentru a i se putea folosi blana.

Ce este un flexitarian? Poti fi vegetarian si uneori sa consumi carne?

Daca ai auzit termenul de flexitarian si te intrebi ce inseamna, ai putea sa te gandesti ca poate esti flexitarian si nici macar nu stiai asta despre tine.

Nu trebuie sa fii vegetarian si sa iubesti doar mancarea vegetala.

„Flexitarian” este un termen inventat recent pentru a-i descrie pe cei care mananca o dieta preponderent vegetariana, dar ocazional mananca carne. Multi oameni care se numesc „flexitarieni” sau „semi-vegetarieni” au renuntat la carnea rosie din motive de sanatate, in timp ce altii, din motive de mediu, mananca numai animale si produse de origine animala ce cresc libere sau in mod organic.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Unsplash.com.