Fertilizarea in vitro. Cinci lucruri pe care sa nu le faci dupa embriotransfer

1
De Cristina Tudor
7 mai 2020

In cadrul unui ciclu de fertilizare in vitro (FIV), procedura de transfer embrionar este pentru pacienta cea mai interesanta, dar si cea mai stresanta, totodata.

Pe de o parte pentru ca a terminat cu dureroasele injectii, cu emotia asteptarii vestii ca embrionii s-au dezvoltat corespunzator si ca a ajuns la ultima etapa a procesului de fertilizare.
Pe de alta parte, incep ingrijorarile cu privire la reusita implantarii embrionului, pentru ca ce urmeaza dupa embriotransfer nu mai poate fi influentat sau controlat. Tine doar de organism, de natura si noroc.

Si chiar daca viitoarea mamica nu are ce face pentru a influenta pozitiv evolutia, exista o serie de lucruri pe care este bine sa NU le faca in urmatoarele doua saptamani dupa embriotransfer, pentru a incuraja implantarea. Dr. Andreas Vythoulkas a explicat care sunt acelea.

1. Evita repausul total la pat

In perioada de pionierat a fertilizarii in vitro, pacientelor li se recomanda dupa embriotransfer repaus complet la pat. Cercetari recente au demonstrat ca, dimpotriva, acesta este contraindicat. Sigur, nu se pune in discutie efortul fizic, dar este important sa faci miscare usaara. Mentinerea rutinei din acest punct de vedere are rostul ei.

2. Nu exagera cu miscarea

A nu se confunda evitarea repausului la pat cu extenuarea! Un ciclu FIV este epuizant din punct de vedere fizic, mental si emotional. Asculta-ti corpul atunci cand iti cere odihna. Lasa treburile gospodaresti si relaxeaza-te daca asta simti ca trebuie sa faci. Plimba-te, asculta muzica, citeste, mananca, dormi. Ai grija de tine, in principal! Insa nu ridica greutati sub nicio forma!

3. Nu te expune temperaturilor extreme

Se recomanda mentinerea temperaturii corporale la un nivel normal. Prea multa caldura nu este favorabila implantarii embrionului. Deci sunt strict interzise baile fierbinti, sauna si alte surse de incalzire exagerata a corpului. Toate acestea te pot face sa fii vulnerabila la infectii.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.