Fructul care asigura o viata lunga si sanatoasa. Este consumat cel mai frecvent in zonele albastre ale lumii, unde traiesc cei mai longevivi oameni

1

Are o reputatie atat de buna incat a fost numit „fructul vietii lungi” si este unul dintre „superalimentele longevitatii” consumate in Zonele Albastre – locuri din intreaga lume unde oamenii traiesc mult si sunt extrem de sanatosi.

Zonele albastre sunt regiuni din intreaga lume in care traiesc cei mai longevivi oameni. De exemplu: Okinawa (Japonia), Insula Ikaria (Grecia), Sardinia (Italia), Nicoya (Costa Rica) si Loma Linda (California, SUA).

In aceste zone, principalul accent se pune pe consumul de alimente bogate in nutrienti, cum ar fi legumele, fructele, cerealele integrale si proteinele slabe, precum si pe alte aspecte ale stilului de viata sanatos, cum ar fi activitatea fizica regulata, gestionarea stresului si comunitatea sociala activa.

Adesea, locuitorii din aceste zone consuma papaya, un fruct cu multe beneficii.

Ce beneficii are papaya

Este plin de nutrienti, inclusiv magneziu, potasiu, acid folic, licopen si vitaminele A, C, E si K. De asemenea, contine fier si calciu.

Papaya este o „alegere fantastica in ceea ce priveste fructele, este o sursa excelenta de diversi compusi fenolici, flavonoide”, spune nutritionista Maya Feller, autoare a cartii „Eating from Our Roots: 80+ Healthy Home-Cooked Favorites from Cultures Around the World”.

Papaya este o sursa excelenta de antioxidanti, cum ar fi vitamina C, betacarotenul si flavonoidele. Acesti antioxidanti ajuta la combaterea radicalilor liberi din corp, care pot provoca daune celulare si imbatranire prematura.

Datorita continutului sau ridicat de vitamina C si altor nutrienti esentiali, sustine sistemul imunitar, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor.

Desertul japonez din 3 ingrediente pe care il consuma cei mai longevivi oameni din lume

Licopenul continut de papaya poate reduce riscul de boli de inima si accident vascular cerebral, potrivit Asociatiei Americane a Inimii.

De asemenea, se crede ca scade riscul de diabet, datorita modului in care fructul afecteaza raspunsul la glucoza si la insulina, noteaza Maya Feller. Are si o cantitate mare de potasiu, care poate scadea tensiunea arteriala, avand „un impact benefic asupra sanatatii cardiovasculare”, adauga nutritionista.

Papaya contine o enzima numita papaina, care ajuta la descompunerea proteinelor si imbunatateste digestia. Un sistem digestiv sanatos este crucial pentru absorbtia adecvata a nutrientilor si eliminarea toxinelor din corp.

Este recomandat sa consumi papaya cand este bine coapta (culoarea trebuie sa fie portocalie), moale si suculenta, caci atunci are cele mai multe beneficii. De asemenea, nu consuma niciodata semintele, caci pot fi toxice.

Foto: depositphotos.com