Ingredientul care previne crizele de bila. Se ia o lingurita dimineata, pe stomacul gol

1
De Cristina Tudor
4 nov. 2019

Dischinezia sau disfunctia biliara, cunoscuta in popor si sub numele generic de „bila lenesa”, nu reprezinta o boala in adevaratul sens al cuvantului, ci mai degraba o tulburare functionala a colecistului (vezica biliara).

Dar ce este vezica biliara? O formatiune de dimensiuni mici, aflata langa ficat, iar bila, sau fierea, cum i se spune in termeni populari, este un lichid amar, produs de ficat, al carei scop este sa favorizeze digestia grasimilor.

Referitor la modul de functionare, dupa servirea mesei, colecistul (vezica biliara) se contracta si arunca bila in intestin. Rolul bilei este acela de a dizolva alimentele, insa in organism pot fi absorbite numai substante solubile in apa. Daca alimentatia contine prea multe grasimi, vezica biliara trebuie sa lucreze in plus, eliminand in tubul digestiv o cantitate mai mare de lichid pentru a facilita digestia.

Asadar, cand acest efort este prea mare, bila se blocheaza, nu se mai elimina, digestia desfasurandu-se cu dificultate. Mai mult decat atat, grasimile insuficient digerate intra in fermentatie in intestin, se produc gaze si spasm intestinal, apoi apar balonarea si durerea pe care o resimt persoanele cu fierea lenesa dupa o masa imbelsugata

Asa stand lucrurile, alimentatia trebuie sa se bazeze pe specialitati care nu solicita prea mult bila, cum ar fi supele de legume, carnea de pui, vita, curcan ori peste, fiarta sau la gratar, fructe si legume. De asemenea, se mai pot consuma branza de vaci, urda, iaurt si lapte degresat, paine prajita ori biscuiti.

Sedentarismul si stresul, alti factori declansatori. Din acest motiv, se recomanda exercitii fizice constante. Daca nu luati nicio masura in rezolvarea acestei probleme, bila se poate cristaliza si se pot forma pietre, de unde apare si riscul de a face icter mecanic.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.