Insomnia, intepaturile inimii si ulcerul pot aparea pe sistem nervos. Ce solutii de tratament exista

1
De Cristina Tudor
29 sept. 2020

Gastritele, ulcerele, “intepaturile” inimii, nevrozele, insomnia, alergiile si ametelile pot aparea si pe sistem nervos. De vina sunt stresul, alimentatia si regimul de munca.

Sunt frecvente situatiile in care medicul ii spune pacientului ca sufera de o boala pe sistem nervos. Totusi, denumirea “pe sistem nervos” nu inseamna o boala psihica sau neurologica, asa cum cred multi cand aud diagnosticul.

Bolile se vindeca mai greu, uneori fiind nevoie sa treaca mai bine de sase luni de tratament. “Bolile pe sistem nervos se refera, de regula, la tulburari in care simptomele sugereaza o tulburare fizica pentru care nu se poate demonstra existenta unei boli organice, dar exista indicii ca simptomele au legatura cu factori psihologici. Sunt confundate, de obicei, cu bolile psihice, deoarece simptomele sunt datorate unui stres psihologic”, explica medicul de familie Georgiana Lapusescu.

Boli pe sistem nervos, mai frecvente la femei

Este posibil sa suferiti de o astfel de afectiune daca majoritatea analizelor pentru stabilirea diagnosticului sunt normale, daca aveti foarte multe simptome localizate divers (o data va doare intr-o parte, alta data in alta parte), ce apar in conditii diferite (o data la efort, o data la suparare sau dupa ce consumati anumite alimente), si ameliorate in conditii diverse (o data cu distonocalm, alta data cu apa cu zahar, ceai de tei etc.). De obicei, simptomele persista mult timp, in ciuda numeroaselor tratamente si a consultului la diferiti specialisti, ceea ce face ca pacientii sa intre in panica.

“Pacientii vin la medic pentru simptome difuze, schimbatoare, cu localizari diverse, care nu sunt grave, dar sunt foarte suparatoare deorece persista mult timp, chiar sub tratament. Majoritatea analizelor la acesti pacienti sunt in limite normale. Exista o predispozitie legata de tipul de personalitate (de obicei la cei mai temperamentali) si sex (la femei sunt mai frecvente)”, adauga medicul.

Bolile nu sunt grave, nu pun viata pacientului in pericol, dar il chinuie. Acesta este profund nemultumit de medici, acuzandu-i ca nu il iau in seama sau ca nu ii pun un diagnostic adevarat, si se revolta impotriva sistemului medical.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com