Loviturile „fantoma”, fenomenul pe care e posibil sa-l experimentezi dupa nastere

1
De Alice Moisescu
29 oct. 2018

Fiecare miscare sau lovitura pe care ai simtit-o in pantecul tau in perioada sarcinii te-a umplut de energie, de fericire si de dorinta de a-ti tine in brate micutul cat mai repede.

Insa, cum ramane cu loviturile pe care le simti chiar si dupa nastere?

Loviturile „fantoma”: un fenomen ciudat, dar des intalnit

Loviturile fantoma sunt miscari minore pe care le simti la nivelul abdomenului exact ca in timpul sarcinii si pot aparea chiar si la cateva luni dupa ce ai nascut. Aceste senzatii, dincolo de faptul ca te pot deruta, sunt cat se poate de firesti, ne asigura specialistii. Unele femei se simt stanjenite si evita sa vorbeasca despre asta, considerand ca mintea le joaca feste.

Principalele motive pentru aparitia loviturilor „fantoma”
Corpul isi revine la normal

Dupa nastere, organele interne au nevoie de o perioada de timp, mai mica sau mai mare, pentru a-si reveni la pozitia normala, cea de dinainte de sarcina. Acest lucru se intampla pe masura ce uterul se contracta, pentru a reveni la marimea initiala.

Simturile sunt mai ascutite

Dupa ce timp de noua luni ai gazduit un fat in burtica, e posibil ca simturile tale sa se fi ascutit in timp si sa percepi pana si cele mai mici activitati si miscari interne ale organismului, pe care sa nu le fi bagat in seama inainte. Mai ales ca spasmele sau miscarile din jurul uterului au fost pentru tine extrem de importante in timpul sarcinii. Nu e de mirare sa resimti chiar si cea mai mica miscare in zona.

Memoria nervilor

Potrivit unor teorii, loviturile „fantoma” sunt cauzate de memoria nervilor si a muschilor si este un fenomen asemanator cu cel al bratului „fantoma” (pe care il simti dupa amputare). Mai mult, terminatiile nervoase din jurul vezicii urinare, al intestinului gros si al uterului sunt doar la cativa milimetri distanta unele de altele, astfel incat nu iti vei da seama prea usor de unde provin loviturile.

In incheiere, ceea ce trebuie sa ai in vedere, daca esti tanara mamica, este faptul ca daca experimentezi lovituri care seamana cu cele pe care ti le oferea copilul in timpul sarcinii, desi nu mai esti insarcinata, nu este nimic grav. Nu trebuie sa te panichezi intrucat in scurt timp acestea dispar de la sine. Mii de femei din intreaga lume au trecut deja prin asta.