5 masuri de prim ajutor in cazul unei accidentari pe partie

1
De Cristina Tudor
13 ian. 2020

Multi ne dorim sa urcampe schiuri, dar putini dintre noi ne gandim daca avem pregatirea fizica necesara pentru a merge pe partie.

Un astfel de sport presupune un soc, dar si un stres asupra articulatiilor,care nu trebuie deloc neglijate.

Medicul ortoped, TarekNazer, explica de ce ne trebuie aproximativ doua luni de pregatire fizica intensa pentru a practica in deplina siguranta acest sport de iarna.

Specialistul atrage, asadar, atentia ca pregatirea pentru distractia pe partie trebuie sa fie una extrem de serioasa, care sa constea in exercitii de incalzire a muschilor si articulatiilor.

„A schia inseamna un sport foarte solicitant pentru articulatii. Dincolo de pregatirea care trebuie facuta din timp, inainte de preferat chiar cu doua luni de sezonul de schi, 5-10 minute de incalzire pentru intarirea musculaturii si exercitii de stretching sunt esentiale pentru articulatii inainte de a ne urca pe schiuri.

Miscarile bruste de rotatie si de oprire pun foarte mare stres la nivelul genunchilor si gleznelor. Acest stres trebuie prevenit, cum spuneam,printr- o buna forma fizica, echipament special de protectie, care sa ne permita practicarea acestui sport in siguranta, si sa ne cunoastem foarte bine limitele.

Nu trebuie sa ne aventuram pe o partie pentru avansati, daca suntem incepatori. Trebuie sa ne raportam la ceea ce am dobandit de-a lungul timpului legat de schi, pentru ca altfel apar pericolele si vacanta se poate termina la spital”, declara dr. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie-Traumatologie.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.