7 motive ascunse pentru care te ingrasi in timpul postului intermitent, in loc sa slabesti

1
De Teodora Tirca
28 iun. 2023

Foarte multe celebritati folosesc postul intermitent pentru a scapa de kilogramele in plus, de balonare si inflamatie. In cazul in care tu observi efectul opus, inseamna ca faci una dintre aceste greseli.

Pentru majoritatea oamenilor, postul intermitent functioneaza. Acest tipar de alimentatie, care limiteaza cate ore pe zi consumi alimente (de exemplu, mananci intr-un interval de 8 ore si ai 16 ore de pauza) , a fost asociat cu o functie cognitiva imbunatatita, sanatate imunitara si pierderea in greutate.

Dar daca observi ca postul intermitent nu te ajuta sa slabesti, ci din contra – ai castigat cateva kilograme in plus? Vezi daca nu cumva faci aceste greseli comune:

1. Strecori o cantitate mica de calorii in timpul orelor in care n-ar trebui sa consumi decat apa

Postul inseamna sa consumi zero – sau cat mai aproape de zero – calorii in timpul orelor de pauza. S-ar putea sa nici nu-ti dai seama ca incalci aceasta regula. Unii oameni fac asta adaugand in cafea sau ceai indulcitori sau alte amestecuri pentru potentarea gustului. Daca bei cafea in timpul postului, ar trebui sa fie un expresso simplu, neindulcit. De asemenea, poti consuma cata apa doresti.

2. Cresti portiile de mancare si ajungi sa mananci prea mult

Postul ajuta de obicei la scaderea aportului de calorii fara un control strict – adica fara sa fie nevoie sa le numeri. O analiza a cercetarii care a examinat efectele postului intermitent asupra scaderii in greutate a constatat ca persoanele aflate intr-un plan de post cu zile alternative nu au mancat in exces in timpul perioadelor de masa, ceea ce a dus la o scadere in greutate usoara pana la moderata.

Dar pentru unii oameni, intreruperea unui post inseamna o invitatie la a consuma cantitati mai mari de alimente bogate in calorii. Nu uita – intervalul de 8 ore in care poti manca inseamna sa consumi portiile tale obisnuite de mancare sanatoasa. Nu apela la junk food sau dulciuri. Iar daca organismul „se panicheaza” si iti cere mai multa mancare, incearca sa pui pe farfurie mai multe legume bogate in fibre, care sunt satioase: ardei, broccoli.

5 cele mai senzuale parfumuri de vara cu note de lavanda

3. Nu tii un jurnal alimentar

Notand ceea ce mananci (sau nu mananci) si urmarirea orelor in care mananci intr-un jurnal te poate ajuta sa te disciplinezi pe masura ce inveti sa mentii un program de post intermitent. Asa iti vei da seama unde ai gresit, in cazul in care observi o crestere in greutate. Poti nota in jurnal si activitatea fizica din fiecare zi – de exemplu, cati pasi ai facut.

4. Te bazezi prea mult pe cofeina

Dupa ce ai postit peste noapte, o cana mare de cafea poate fi un inceput de zi grozav. Cofeina suprima pofta de mancare in timp ce creste nivelul de energie, au aratat studiile. Dar sa te bazezi prea mult pe cafea pentru a suplini un somn prost sau starea de spirit nu tocmai buna poate insemna sa faci excese, ceea ce contribuie la cresterea in greutate la unii oameni.

Unele cercetari au aratat ca prea multa cofeina poate creste nivelul de glucoza din sange, cauzand rezistenta la insulina si o predispozitie pentru stocarea grasimii.

5. Mananci alimentele gresite

Foarte multi oameni isi acorda permisiunea de a consuma alimente procesate si bogate caloric in timpul orelor in care mancarea este permisa, mai ales dupa un post mai lung. Insa daca mananci pizza, gogosi, hamburgeri si exagerezi si cu paharele de vin, adevarul e ca vei acumula kilograme in plus, in ciuda faptului ca mananci doar intr-un interval de 8 ore.

Alimentele procesate cresc brusc nivelul de insulina, iar scaderile sunt la fel de bruste, ceea ce cauzeaza si mai multa foame – asa ca intri intr-un cerc vicios al poftelor nesanatoase.

Cand mananci conteaza, dar si ceea ce mananci conteaza. In timpul orelor de masa, asigura-te ca ai o dieta echilibrata, bazata pe fibre, proteine ​​si grasimi bune. Mananca legume, fructe, carne si peste de calitate, nuci, seminte si ulei de masline extravirgin.

Mindy Kaling spune ca este „mai sanatoasa ca niciodata” dupa ce a slabit. Cum a reusit actrita sa dea jos 18 kilograme

6. Ai obiective nerealiste

Sa te „arunci” imediat la un post de 24 de ore poate fi prea mult pentru organismul tau. In schimb, incepe treptat, cu o fereastra de post mai mica. Creste fereastra de pauza de la alimente treptat, astfel incat sa nu fie un stres prea mare pentru organism. Atunci cand ceri prea mult de la tine din prima, devii frustrata si esti mai tentata sa faci greseli – de exemplu, sa cedezi tentatiei de a manca ceva nesanatos.

7. Nu mentii un stil de viata echilibrat si sanatos

Fiecare decizie pe care o iei zilnic este o piesa importanta din puzzle-ul sanatatii tale generale. Nu uita ca nu doar ceea ce mananci conteaza – si odihna este la fel de importanta. Propune-ti sa dormi cel putin 8 ore pe noapte. De asemenea, e important sa ai conexiuni semnificative cu oamenii din jurul tau, sa porti conversatii cu insemnatate si sa simti ca te poti baza pe ceilalti. Cu cat esti mai implinita in toate celelalte sectoare ale vietii tale, cu atat mai usor iti va fi sa piezi kilograme intr-un mod sanatos, cu ajutorul postului intermitent.

Foto: Instagram/@sannevloet