O treime din populatie are stafilococul auriu

1
De Cristina Tudor
1 feb. 2020

Stafilococul auriu, pe cat de nepericulos este atunci cand se afla in locurile lui de rezidenta, pe atat de ucigator este atunci cand ajunge in plamani si la creier.

Stafilococul auriu este o bacterie care traieste „in pace” cu organismul nostru si se gaseste de regula pe pielea noastra, la nivelul mucoasei nazale si in zona perianala. Am vorbit cu doctorul Adrian Streinu-Cercel, manager la Institutul „Matei Bals”, care ne-a raspuns la cateva intrebari despre aceasta infectie.

O treime din populatie il are

Cu toate ca bacteria se gaseste, conform statisticilor, la o treime din populatie si nu se manifesta, aceasta bacterie isi poate parasi „casa” si poate sa creeze o serie de infectii: de la cele superficiale (de la nivelul pielii si al tesuturilor moi), la unele grave care pot asocia infectii sistemice (sepsis) sau chiar meningita.

„Infectia cu stafilococ auriu este o boala caracterizata prin prezenta puroiului indus de stafilococ si care se poate manifesta fie la exterior (la nivelul pielii), fie in interiorul organismului, cum ar fi la nivelul plamanilor, unde da o forma severa de bronhopneumonie.

La nivelul pielii poate sa dea de la o banala infectie perunghiala (panaritiu), pana la infectii severe cutanate si de tesuturi moi, care necesita interventii chirurgicale de drenaj.

Bronhopneumonie severa

La nivel pulmonar, apare o bronhopneumonie severa care poate fi chiar ucigatoare. Alte doua determinari importante pe care le poate da stafilococul auriu sunt la nivelul osului si, respectiv, la nivelul sistemului nervos central. La nivelul osului da o infectie cronica – osteomielita si care se incalzeste din cand in cand si se exteriorizeaza la nivelul pielii printr-o fistula; la nivelul sistemului nervos central poate sa dea abcese, respectiv meningita cu stafilococ, care este o forma de obicei, mortala.” explica medicul infectionist.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.