Oamenii care adauga sare in mancare la masa au un risc de cancer mai crescut cu 40%

1
De Teodora Tirca
16 mai 2024

Un nou studiu a descoperit ca simpla adaugare de sare in mancare la fiecare masa poate creste semnificativ riscul cancerului de stomac.

Cercetarile publicate in revista Gastric Cancer au analizat date de la peste 500.000 de persoane din Regatul Unit, excluzandu-i pe cei cu cancer sau probleme renale existente.

„Am descoperit ca participantii care au adaugat intotdeauna sare peste mancare in timpul meselor au avut un risc cu 41% mai crescut de a dezvolta cancer gastric decat cei care nu au adaugat niciodata sare sau doar foarte rar”, au spus autorii studiului.

Cancerul de stomac este al cincilea cel mai frecvent cancer la nivel mondial, potrivit Institutului National al Cancerului, care spune ca „este mai des intalnit in tarile din Asia de Est, Europa de Est, America de Sud si America Centrala decat in ​​Statele Unite si alte tari occidentale”.

Organizatia subliniaza, de asemenea, ca „o dieta saraca in fructe si legume sau bogata in alimente sarate, afumate sau prost conservate poate creste riscul de cancer de stomac”.

Conform studiului recent, populatiile asiatice au rate ridicate de cancer de stomac din cauza „aportului mare de sare, peste sarat, alimente murate si carne procesata”.

Dar studiul are limitarile sale, au subliniat autorii sai.

„In timp ce studiul nostru sugereaza ca adaugarea de sare la masa este asociata cu un risc mai mare de cancer gastric la populatiile occidentale, are cateva limitari. Numarul cazurilor din studiu nu a fost suficient pentru a evalua influenta mai multor factori, cum ar fi sexul, varsta, etnia, infectia cu H. pylori, stilul de viata sedentar sau fumatul”, au spus autorii studiului.

6 topuri de primavara/vara pentru tinute „pretioase”

Cu toate acestea, „persoanele care adauga mai multa sare de obicei consuma alimente cu continut mai mare de sodiu, iar acestea sunt puternic asociate cu un risc mai crescut de cancer gastric, dar si alte afectiuni serioase, cum sunt bolile cardiovasculare”, au adaugat cercetatorii.

Cand vine vorba despre cazurile de cancer, procentele sunt in crestere. Potrivit unui raport recent, doar in Statele Unite, in acest an, se asteapta ca 2 milioane de oameni sa fie diagnosticati cu cancer – cele mai multe cazuri inregistrate pana acum.

„Oamenii care au o dieta cu alimente procesate consuma mai mult de 3,400 de miligrame (mg) de sodiu pe zi, in medie”, potrivit U.S. Centers for Disease Control, care adauga ca recomandarea este de 2,300 mg de sodiu.

Cei cu risc crescut de cancer de stomac pot depista boala cu o endoscopie, spune Institutul National al Cancerului. Cu toate acestea, cancerul de stomac nu este, in general, diagnosticat in stadiile sale incipiente, mai spune organizatia.

„Cancerul de stomac este adesea avansat cand este diagnosticat”, spune Institutul National al Cancerului. „Desi il tratam, in stadii avansate este rareori vindecat.”

Tocmai de aceea, preventia e cheia: incearca sa reduci pe cat posibil alimentele procesate, bogate in sodiu si zahar rafinat, si bazeaza-te pe o dieta bogata in fibre (fructe si legume diverse), proteine de calitate (carne slaba din surse sustenabile, peste) si grasimi de calitate (nuci, seminte, avocado).

Foto: Freepik.com