5 obstacole care te impiedica sa mananci sanatos si cum sa le depasesti pe fiecare

1
De Irina Constantin
8 apr. 2021

Iti tot promiti tie insati ca vei manca mai sanatos, dar nu reusesti deloc?

Te intelegem perfect, caci ritmul vietii este ametitor, tentatiile sunt la tot pasul si nimeni nu poate refuza o portie delicioasa de paste, la finalul unei zile lungi si incarcate.

Chiar daca ti se pare greu sa mentii o alimentatie echilibrata si te intrebi incontinuu cum reusesti sa mananci sanatos in conditiile date, s-ar putea sa avem noi cateva idei utile.

Iata care sunt obstacolele principale pe care le intalnesti si cum sa reusesti sa mananci sanatos, in sfarsit!

1. Ai impresia ca nu ai timp

Cum sa mananci sanatos cand de-abia ai timp sa iti cumperi un sandvis, in fuga spre birou sau intalniri prin oras?

Ei, bine, mancarea sanatoasa nu trebuie sa fie neaparat si foarte elaborata. Sigur, burgerii vegani din mix de legume si pizza cu blat de conopida pot fi extrem de sanatoase in comparatie cu alte produse, insa nu este nevoie sa gatesti doar preparate complexe, de la zero.

Daca vrei sa introduci mai multa hrana benefica in rutina ta zilnica, este suficient sa faci modificari mici, dar semnificative. De exemplu, in loc sa cumperi acel sandvis de la magazin, cumpara-ti un smoothie sau un suc presat la rece, care sa contina atat fructe, cat si legume.

De asemenea, cand comanzi mancare pentru ca nu ai timp sa gatesti, inlocuieste cartofii prajiti din meniu cu o salata sau opteaza pentru un meniu low fat, cu mai multe ingrediente proaspete.

2. Ai impresia ca alimentatia sanatoasa este foarte costisitoare

Nu toata mancarea sanatoasa este si scumpa. Bineinteles, semintele de chia, siropul de agave, semintele de canepa si produsele vegane din comert pot atinge sume foarte mari. Cu toate acestea, poti manca sanatos si cumparand, pur si simplu, mai multe fructe si legume de sezon, din piata sau chiar si de la supermarket.

Mai mult, excluzand unele produse si unele alimente procesate, chiar vei economisi bani. Gandeste-te numai ca renunti la tigari, sucuri carbogazoase, semipreparate si carne extrem de procesata. Win-win!

3. Crezi ca nu ai motivatia necesara pentru o schimbare majora

Cine spune ca mancatul sanatos trebuie sa reprezinte o schimbare drastica, efectuata de azi pe maine? Nu, nu trebuie sa renunti total la ciocolata. Nu trebuie nici sa arunci toate chipsurile din casa. Nici macar sa iti stergi aplicatia de comenzi!

Si atunci, cum reusesti sa mananci sanatos? Raspunsul este simplu: facand schimbari mici, dar constante si regulate. Astazi poti face o singura alegere mai buna pentru sanatatea ta, iar maine poti incerca din nou. Daca intr-o zi ai avut scapari, nu te invinovati si nu renunta complet la dorinta ta. Ia-o de la capat in ziua urmatoare!

4. Ti se pare dificil sa mananci sanatos si sa ai o viata sociala activa, in acelasi timp

Cu siguranta, ti s-a intamplat cel putin o data sa iesi cu prietenele in oras, cu promisiunea ca nu vei manca nimic dulce sau nesanatos. Cu toate acestea, fiecare dintre amicele tale si-a comandat fie o pizza, fie o portie de paste, fie un desert decadent, plin de ciocolata. Prin urmare, ai cedat si ai tras concluzia ca nu vei reusi niciodata sa ai o viata sociala si sa mananci si sanatos, in acelasi timp.

Ei, bine, chiar daca ai mancat o pizza la pranz, acest lucru nu inseamna ca ai o alimentatie nesanatoasa. Poti manca alimente hranitoare in restul timpului, pastrand cateva exceptii pentru iesirile cu fetele. In egala masura, atunci cand comanzi fast food in oras, comanda si o salata sau un element plin cu nutrienti, pentru a gasi un echilibru.

5. Nu poti rezista niciodata in fata gustarilor nesanatoase

Probabil ca aceasta este cea mai des intalnita problema. Tot planul tau merge ca la carte, mai putin pana iti iese in cale primul snack nesanatos. Fie ca vorbim despre un baton de ciocolata, o punga de chipsuri sau o sticla mare de suc, iti este extrem de greu sa te abtii. Prin urmare, concluzionezi ca mancatul sanatos nu este pentru tine.

Pentru a evita tentatiile daunatoare, incearca sa ai intotdeauna la indemana o gustare nutritiva, precum un mix de nuci si stafide, un fruct cu putin unt de arahide sau chiar un baton raw vegan cu ingrediente naturale. In plus, evita situatiile in care ti se face foarte foame si nu poti manca imediat. Aceste contexte te fac si mai predispusa la excese!

Nu in ultimul rand, chiar si atunci cand tocmai ai cedat tentatiei si ai mancat prea multa Nutella cu lingurita, direct din borcan, aminteste-ti ca un snack nu iti defineste intreaga zi. Continua sa faci alegeri sanatoase si constiente!

Foto: Instagram/@monavand