Paradoxul francez: elementul miraculos care permite o dieta bogata in grasimi fara probleme de sanatate

1
De Maria Constantin
15 feb. 2022

Resveratrolul este un antioxidant indispensabil in lupta cu radicalii liberi, insa combinatia cu un alt element pe care il folosim adesea in bucatarie ii sporeste efectul.

Resveratrolul a fost descoperit in 1939 de fizicianul japonez Michio Takaoka, dar paleta sa larga de beneficii nu a fost pe deplin inteleasa pana in anii ’90, cand cercetatorii au observat prezenta sa in vinul rosu. Ei au realizat ca acest antioxidant ar putea fi cheia „paradoxului francez” – faptul ca dieta franceza este bogata in grasimi saturate (branza, lapte, unt), insa incidenta bolilor cardiovasculare este relativ scazuta.

In combinatie cu alti polifenoli din vin, resveratrolul ar putea fi secretul care iti permite sa pastrezi bagheta doar pentru tine – si s-o si mananci, cu unt si cu un pahar de merlot alaturi, desigur, scrie Mind Body Green. Totusi, mai mult de un pahar nu este recomandat.

Ce este resveratrolul?

Resveratrolul este un polifenol, un compus care se gaseste in mod natural in plante. Polifenolii pot avea proprietati antioxidante si ajuta la protejarea plantelor si animalelor de stresul oxidativ si deteriorarea celulara.

Resveratrolul este prezent in numeroase alimente si bauturi – inclusiv in struguri, alune, cacao, vinul rosu si fructele de padure – si poate fi intalnit printre ingredientele multor suplimente alimentare.

Ce beneficii are resveratrolul

Acest fitonutrient unic are mai multe proprietati biologice intrinsece care furnizeaza beneficii pentru sanatate – este antioxidant, antiinflamator, neuroprotector si cardioprotector, favorizand longevitatea si sprijinind functiile cardiovasculare si cognitive.

Iata cateva moduri in care resveratrolul sprijina sanatatea:

Activitatea antioxidanta. Resveratrolul este o substanta fitochimica antioxidanta care ajuta organismul sa scape de actiunea radicalilor liberi si combatand stresul oxidativ.

Rezilienta celulara si longevitatea. O scadere a numarului de mitocondrii din sange este un semn al imbatranirii si al unor probleme medicale. Resveratrolul regleaza nivelul mitocondriilor si le protejeaza sanatatea si biogeneza (sinteza mitocondriilor), favorizand astfel longevitatea inimii, a creierului si a intregului organism.

Proprietati neuroprotectoare. Pentru o viata lunga si sanatoasa, s-a dovedit ca suplimentarea cantitatii de resveratrol consumata creste aportul de sange la nivel cerebral si imbunatateste memoria si functia cognitiva.

Cele doua alimente delicioase care te mentin tanara mai mult timp

Functia vasculara. In privinta sanatatii inimii, resveratrolul este cardioprotector – reduce stresul oxidativ la nivel vascular si impiedica rigidizarea arteriala, regleaza presiunea sangelui si favorizeaza activitatea antiinflamatorie.

Sustinerea functiei imune. Gratie in principal proprietatilor sale antiinflamatorii si antioxidante, resveratrolul sustine functia imuna prin reglarea celulelor imune, echilibrarea nivelului si productia de citokine.

Elementul care sporeste efectul resveratrolului

Dupa cum lesne se poate observa, resveratrolul este un fitonutrient puternic cu numeroase beneficii fiziologice. Acesta are, totusi, si un neajuns major: resveratrolul se metabolizeaza rapid, ceea ce il face extrem de dificil de utilizat pentru organismul uman. Asadar, cum putem profita la maximum de puterea acestui fitonutrient? Raspunsul este: piperina.

Impreuna cu izomerul sau chavicina, piperina este un alcalaoid responsabil pentru gustul picant al piperului. Adaugata in suplimentele alimentare, piperina actioneaza in tandem cu resveratrolul, blocand stresul antioxidant, promovand rezilienta celulara si sprijinind longevitatea.

Foto: Instagram/@her.must