Tratamentul cu pastila-natura este asemanator unui tratament cu antibiotic si trebuie urmat cu strictete. Prin acest tratament, pacientul este obligat sa iasa din casa, sa mearga in cel mai apropiat parc ori sa faca o escapada la munte sau la mare si sa petreaca treptat perioade bune de timp in linistea naturii.
Nu, nu este o gluma! Pastila-natura se prescrie deja de cativa ani persoanelor care prezinta “tulburari de deficit de natura”, o problema cu care se confrunta marea majoritate a populatiilor din societatile modernizate, pe masura ce petrecem din ce in ce mai mult timp in spatii inchise, in fata ecranelor si ne incalzim de la lumina artificiala.
5 zodii holistice care aleg stilul de viata natural
Cea mai eficienta forma de terapie
In cazul in care nu erati convinse ca timpul petrecut in natura reprezinta o forma pura de terapie, cercetatorii au demonstrat ca exista o multime de beneficii pentru sanatate, dintre care foarte multe sunt pentru sanatatea fizica: reduce inflamatiile, scade tensiunea arteriala, ajuta la recuperarea rapida dupa un accident sau lupta cu o boala si contribuie chiar si la cresterea duratei de viata.
Cat despre sanatatea mentala, o simpla plimbare in parc creste nivelul de dopamina si de serotonina din creier, declansand centrele sale de recompense, incetinind centrele de frica si plasandu-l intr-o stare meditativa.
Un studiu realizat anul trecut arata ca adolescentii care traiesc mai aproape de spatiile verzi sunt mai putin deprimati, in timp ce alte studii arata ca o scurta plimbare prin spatiul verde reduce semnificativ nivelul de cortizol, unul dintre hormonii nostri cheie legati de stres.
E oficial: „burnout” este o conditie medicala atestata!
Reteta cu pastila-natura
„Stim ca petrecerea timpului in natura reduce stresul, dar pana acum nu a fost clar de cat timp avem mai exact nevoie, cat de des ar trebui sa o facem sau ce fel de experienta in natura ne va aduce beneficii”, a explicat MaryCarol Hunter, un ecologist, arhitect peisagist si cercetatorul principal in spatele noului studiu Frontiers.
Pentru ca oamenii gasesc cu greu timp pentru a avea grija de propria lor persoana si a se dedica activitatilor care le fac placere, Hunter a incercat sa gaseasca cea mai eficienta modalitate de a obtine beneficiile naturii.
Ea a instruit 36 de participanti sa isi petreaca timpul de trei ori pe saptamana in aer liber, pe o perioada de opt saptamani, lasandu-i pe fiecare sa stabileasca unde, cand si cat timp doresc ei. In timpul acestei experiente, acestia nu au putut utiliza retelele de socializare, sa se angajeze in conversatii, sa citeasca sau sa faca exercitii.
Vacanta perfecta pentru tine in functie de zodie
Participantii au colectat probe de saliva inainte si dupa experienta lor in natura, in patru din acele zile. Dupa analizarea esantioanelor, Hunter a constatat ca timpul petrecut in natura a scazut intr-adevar nivelul de cortizol. S-a dovedit ca nivelul de stres a scazut dupa 20-30 de minute de sedere sau de mers pe jos in natura, iar daca o persoana a ramas in natura mai mult, nivelul de stres a continuat sa scada semnificativ.
Cum se administreaza pastila-natura
Potrivit cercetarilor, pastila-natura isi face efectul dupa 20-30 de minute/zi petrecute in aer liber, acolo unde omul se poate conecta cu natura, fie ca este un parc, gradina din fata blocului sau gradina casei, muntele sau marea, mediul rural. Studiile arata ca pastila-natura este cu mult mai eficienta daca in timpul petrecut afara ne deconectam total de la tehnologie, nu citim si nu facem alte exercitii fizice – este vorba de limpezirea mintii, de indepartarea avalansei de ganduri, iar asta inseamna ca nu trebuie sa implice niciun fel de activitate fizica sau psihica.
Esti iubitoare de munte? Iata 5 trasee pe care trebuie sa le incerci vara asta!
Dincolo de ce arata studiile, pastila-natura se poate administra dupa cum simte fiecare om in parte. Important este sa se ajunga la o rutina, sa se faca o obisnuinta din a petrece saptamanal timp in aer liber. Va puteti face un obicei din a va bea cafeaua in parc sau de a lua pranzul la o terasa in aer liber, atunci cand vremea va permite. Chiar si drumul spre locul de munca poate ajuta, daca gasiti ruta cu cele mai multe zone verzi.
La final de zi, de retinut insa, ca nu exista o regula care trebuie respectata atunci cand vine vorba de petrecerea timpului in afara celor patru pereti. Atata timp cat sunteti in afara lor, este tot ce conteaza.
Foto: Shutterstock.com