Porti lentile de contact? 10 secrete de care doar purtatorii cu experienta stiu

1
De Gavrila Alina
30 aug. 2020

Daca deja porti lentile de ceva timp, inseamna ca stii deja de cate lucruri in plus te poti bucura cand nu trebuie sa iti faci griji cu ochelarii. Poti alerga in parc fara teama ca iti cad, si porti purta in sfarsit ochelarii de soare preferati fara sa ai impresia ca nu vezi in jurul tau.

Daca abia te-ai decis sa dai o sansa lentilelor, schimbarea poate parea wow! Insa este una foarte inspirata, daca vrei sa renunti la ochelarii de vedere, mai ales in aceasta perioada, cand purtarea lor e dificila pentru ca se aburesc instant.

Oricare ar motivul, iti va fi floare la ureche sa porti lentile ca un pro daca stii de urmatoarele tips & tricks de la purtatorii cu experienta. Iata 10 secrete si ponturi chiar de la acestia, confirmate si de oftalmologii de la optica medicala Videt, optica cu cel mai mare depozit de lentile de contact din Romania.

Sfaturile sunt bune atat pt cei la prima pereche de lentile, cat si pentru cei cu ani de experienta!

1. Consultul pentru lentile este diferit de cel pentru ochelari

Inainte de a purta lentile ai nevoie de un consult oftalmologic – prescriptia pentru ochelari difera foarte mult fata de cea pentru lentile.

Cand programezi un consult pentru lentile, asigura-te ca nu esti pe graba si poate ar fi util sa nu porti machiaj. Medicul oftalmolog sau optometristul iti va examina ochiul, iar asta presupune uneori picaturi pentru a dilata pupilele. Nu uita sa-ti iei cu tine ochelarii de soare pentru protectie in acest caz; efectul lor dispare dupa 1-2 ore.

Consultul nu este deloc incomod si nu dureaza mai mult de 45 de minute, timp in care specialistul tau iti va masura curbura corneei, tensiunea oculara, dioptria si alti parametri pentru prescriptia celor mai bune lentile de contact pentru tine.

Medicii de la optica Videt te vor invata cum sa aplici lentilele, dupa consult, iar acasa vei putea repeta ca sa te acomodezi.

La Videt te poti inscrie la o consultatie gratuita pentru lentile de contact.

2. Dureaza o saptamana sa te obisnuiești cu ele

Dat fiind ca e prima oara cand incepi sa porti lentile in locul ochelarilor, poate, acorda-ti aproximativ o saptamana ca sa inveti cum sa le folosesti, dar si cum sa le ingrijesti. Cu siguranta ca primele dati vei crede ca e incomod si ca risti sa-ti atingi ochii cu mana, insa totul devine mai usor odata ce iti intri in ritm.

Daca te inscrii la consultatie gratuita pentru lentile de contact, Videt iti ofera lentile TopVue de unica folosinta gratuite pentru a le testa  o saptamana, ca sa “iti faci mana” si sa poti comanda apoi online perechea cu care te simti bine.

3. Nu exista cele mai bune lentile… ci cele potrivite ochilor tai

Pentru ca piata este competitiva si inovatoare, toate companiile cunoscute (TopVue, Baucsch and Lomb, Johnson & Johnson, Alcon si multi altii) produc lentile performante, fie ca vorbim de cele de unica folosinta, zilnice, cu purtare extinsa sau continua.

Prin urmare, nu te stresa cu cautarile celor mai bune lentile de contact.

Cea mai buna alegere sunt lentilele care te ajuta sa vezi mai bine, sa te bucuri de activitati fara disconfort sau riscuri, si achizitionate dintr-o optica specializata, pentru siguranta.

Daca vrei sa stii ce marci sunt apreciate si ce tipuri de lentile exista, in topul clientilor Videt se afla TopVue Air, TopVue Daily, Acuvue Oasys, Air Optix Night and Day Aqua, PureVision 2, Dailies, Biofinity, cat si cele dedicate defectelor de vedere: Acuvue Oasys for Astigmatism, Air Optix for Astigmatism, Biofinity Toric sau Multifocal sau Purevision 2 for Presbyopia.

4. Lentilele sunt precum lenjeria: nu le porti mai mult decat trebuie

Multe persoane incearca sa prelungeasca purtarea fie pentru a economisi bani, fie pentru ca au uitat sa isi achizitioneze o noua pereche. Din pacate, suprautilizarea este periculoasa.

Lentilele sunt sensibile la bacterii, iar daca le porti mai mult decat e recomandat, riscul de infectie creste rapid. Asadar, arunca lentilele sau inlocuieste-le atunci cand trebuie.

Iar daca iti faci griji ca ai uitat sa comanzi sau astepti prea mult livrarea, nu iti compromite sanatatea: la Videt ai lentile livrate a doua zi acasa, pentru ca au cel mai mare depozit din tara cu toate dioptriile.

5. Igiena mainilor e primul lucru pe lista, cand aplici lentilele

Sigur stii deja ca igiena mainilor este esentiala, mai ales acum, dar in cazul lentilelor este si mai importanta.

Inainte de a aplica sau scoate lentilele, spala-te foarte atent pe maini si evita sa te usuci cu prosopul. Microfibrele pot ajunge pe lentile si iti pot provoca disconfort.

La fel, pastreaza crema de maini pentru alte momente. Atunci cand atingi lentilele, mainile tale trebuie sa fie curate si uscate, iar anumite creme au ingrediente care afecteaza materialul lentilelor si iti pot produce lacrimare si disconfort.

6. Lentilele de unica folosinta sunt ideale pentru incepatori

Te ajuta sa te obisnuiesti cu purtarea, sunt foarte sigure si te protejeaza de infectii, dat fiind ca le arunci dupa fiecare utilizare (celelalte tipuri se depoziteaza regulat in solutie speciala).

In plus, nici costurile nu difera. Chiar daca lentilele de unica folosinta par mai scumpe, atunci cand calculezi pretul celor zilnice sau cu purtare continua sau extinsa, cat si pretul solutiei, ajungi la costuri foarte similare.

7. Nu poti inota sau face dus cu lentilele pe ochi

Mai ales vara, poate fi tentant sa faci o baie in mare sau in piscina cu lentilele puse. Din pacate, putini stiu ca nu poti inota cu lentile de contact, decat daca porti ochelari de inot (goggles).

Riscul de a suferi de infectii, iritatii si alte probleme medicale este mare, pentru ca orice sursa de apa (de la robinet sau din cada, de la dus sau din piscina, din jacuzzi sau din mare etc.) poate contine bacterii sau chimicale.

8. Lentilele de contact nu se spala cu apa, ci doar in solutii speciale

Indiferent de unde provine apa, ea contine microbi si virusi care se pot atasa usor de lentile, pentru ca majoritatea sunt din materiale moi precum hidrogel, poroase.

Ca sa nu ajungi la cornee inflamata sau de alte probleme de vedere, nu aduce lentilele niciodata in contact cu apa. Acestea se pot “spala” doar in solutia lor speciala. In cazul lentilelor de unica folosinta, le arunci zilnic, nu le tii in solutie.

9. Lentilele se aplica mai bine inainte de make-up

Ce se intampla cand vrei sa te machiezi? In acest caz, important este ca lentilele sa nu fie atinse de cosmetice. Asociatia de Optometrie te sfatuieste sa aplici lentilele de contact inainte de machiaj. Cu atat mai mult cu cat la primele purtari, ochii inca pot lacrima.

In cazul in care acestea se murdaresc, e bine sa le scoti imediat si sa le cureti usor cu solutie de intretinere, apoi sa le depozitezi in cutia lor cateva ore. Nu folosi demachiant pe baza de ulei si evita produsele rezistente la apa. Mai degraba, orienteaza-te spre cosmetice hipoalergenice.

10. Si pentru lentilele colorate ai nevoie de consult

Chiar si lentilele cosmetice trebuie prescrise dupa o consultatie initiala, pentru ca toate tipurile de lentile sunt dispozitive medicale, indiferent ca le alegi pentru corectarea defectelor de vedere sau un look nou.

Ca esti la prima purtare sau nu, programeaza un consult oftalmologic pentru lentile de contact pentru a-ti afla parametrii. La optica Videt, ai consultul initial gratuit si primesti si lentile pentru o saptamana, ca sa te obisnuiesti cu purtarea si sa decizi ce e mai bun pentru tine.

Orice tip de lentile de contact ai alege, merita tot efortul! Odata ce a trecut de acomodare cu aceste ponturi, vei vedea totul altfel in jurul tau, la propriu si la figurat, vei face sporturile preferate fara probleme si vei putea purta ochelarii de soare preferati. Suna asa de bine, nu?