Stii cate ecografii trebuie sa faci in cele noua luni de sarcina?

1
De Monica Radulescu
5 oct. 2018

Ai ramas insarcinata si vrei sa afli cate ecografii trebuie sa faci in timpul celor noua luni de sarcina? Am mers imediat la specialist sa aflu tot ce trebuie sa stii despre aceste investigatii.

Iata ce mi-a raspuns dr. Cristian Nicolae, medic primar radiologie si imagistica medicala la Centrul de Obstetrica al Donna Medical Center, care are experienta de peste 15 ani in efectuarea morfologiilor fetale.

Morfologia fetala este cea mai importanta ecografie in sarcina

Cea mai importanta ecografie in sarcina este morfologia fetala, care poate depista unele dintre cele mai grave boli si malformatii in dezvoltarea bebelusului.  „Cel mai sigur pentru mamici este ca ecografiile de sarcina sa fie efectuate intotdeauna de un medic cu o cat mai mare experienta in efectuarea morfologiei fetale, pe un ecograf de ultima generatie, pentru a se asigura ca se pot depista timpuriu posibilele afectiuni si malformatii”, imi explica medicul.

Cand se fac ecografiile in sarcina

In timpul sarcinii, ecografiile se recomanda in:

Saptamanile 8-9 – prima ecografie de sarcina

Saptamanile 11-14 – morfologia de trimestru 1

Saptamanile 22-24 – morfologia de trimestru 2

Saptamanile 32-32 – morfologia de trimestru 3

De ce sunt importante ecografiile in sarcina

Prima ecografie in sarcina

In primele saptamani de sarcina are loc formarea organelor fatului si chiar de pe acum se pot observa posibile malformatii. “De asemenea, se urmareste cantitatea de lichid amniotic, locul de insertie al placentei si eventualele leziuni si traume de la nivelul placentei”, spune dr. Nicolae.

Morfologia de trimestru 1

A doua ecografie se realizeaza in primul trimestru de sarcina, atunci cand embrionul este deja format din punct de vedere anatomic si se pot observa eventuale anomalii cromozomiale. In acest trimestru se realizeaza aceasta investigatie insotita de dublul test, care poate arata, de exemplu, daca bebelusul este afectat sau nu de sindromul Down.

Morfologia de trimestru 2

A treia ecografie se realizeaza in trimestrul doi de sarcina si este si cea mai importanta. “ Ne permite evaluarea cu maxima precizie a dezvoltarii bebelusului si a organelor acestuia. La aceasta varsta avem aproximativ 72-75% din organe deja dezvoltate. Urmarim in detaliu dezvoltarea capului, a toracelor, membranelor, coloanei vertebrale si dezvoltarea organelor interne”, mai spune specialistul.

Morfologia de trimestru 3

A patra ecografie este cea din trimestrul 3 si arata “gradul de maturare a placentei, a cantitatii de lichid amniotic si poate depista chiar si o insuficienta crestere intrauterina a fatului. Pe langa masuratorile biometrice standard, aceasta ecografie implica si o examinare Doppler minutioasa a arterelor uterine, a cordonul ombilical, a arterei cerebrale medii si a arterelor renale fetale. Se efectueaza cu minutiozitate si o ecocardiografie fetala, cordul fiind intru totul dezvoltat la aceasta varsta. Putem decela ultimele anomalii ale tractului urinar ale celor doua uretre, legatura dintre rinichi si vezica urinara, se evidentiaza de asemenea colonul, intestinul gros si se urmaresc cu atentie cele doua emisfere cerebrale.” (dr. Cristian Nicolae, medic primar radiologie si imagistica medicala)

Ce inseamna ecografia de sarcina 3D/4D

Tot mai multe cupluri cer ecografii 3D/4D, dar medicii spun ca aceste investigatii au mai mult un rol emotional. Viitorii parinti pot sa vada astfel trasaturile bebeluslui, cum rade, cum scoate limba, cum casca sau se stramba.

Chiar daca multe mame se tem ca ecografiile ar putea sa le faca vreun rau copilului lor, studiile arata ca nu prezinta vreun risc. Ba mai mult, aduc informatii importante si previn multe probleme.

Foto: Shutterstock.com