Stomatologii atrag atentia: aceasta bautura populara duce la gura uscata, respiratie neplacuta si carii. Care e greseala comuna pe care sa o eviti

1
De Cristiana Astefanoaiei
27 aug. 2023

Un medic stomatolog avertizeaza ca aceasta bautura populara este legata de uscaciunea gurii, respiratie urat mirositoare, carii si slabirea smaltului.

Daca si tu consumi frecvent aceasta bautura, afla ca medicul stomatolog Payal Bhalla atrage atentia asupra efectului pe care il are pentru dantura.

Eroziunea smaltului si colorarea din cauza cafelei pot contribui la aparitia sensibilitatii dentare. In cazul in care smaltul dentar este afectat, zonele mai sensibile ale dintilor pot deveni expuse, provocand disconfort atunci cand consumi o bautura calda. Cafeaua nu numai ca poate influenta sanatatea dintilor, dar afecteaza si sanatatea gingiilor. Consumul frecvent de cafea poate contribui la inflamatii ale gingiilor sau la cresterea riscului de a dezvolta afectiuni gingivale.

Cafeaua are o natura acida si poate eroda smaltul dentar si duce la sensibilitate dentara si carii”, explica stomatologul.

Unul dintre motivele pentru care cafeaua reprezinta o amenintare pentru sanatatea dentara este expunerea prelungita a dintilor la taninuri. Aceste substante sunt responsabile pentru culoarea inchisa a cafelei si se pot lipi de smalt, ducand la decolorare si pete.

„Taninurile sunt responsabile de culoarea inchisa a cafelei si pot adera la smalt, ducand la decolorare si pete pe dinti”, a explicat Bhalla.

Bautura cu efect antiinflamator, pe care un gastroenterolog o consuma zilnic

Uscaciunea gurii este periculoasa pentru dantura

Proprietatile sale diuretice pot contribui la uscaciunea gurii si la reducerea productiei de saliva, ceea ce creste riscul de aparitie a cariilor dentare”, a adaugat Bhalla.

Cand consumi aceasta bautura, risti sa te deshidratezi. Asa ca este important sa ai grija la consumul de lichide. Asigura-te ca bei mereu un pahar mare cu apa in timp ce iti savurezi cafeaua, pentru a preveni uscaciunea gurii.

Saliva contine substante care neutralizeaza acizii si reduc riscul de formare a cariilor dentare. De asemenea, ajuta la remineralizarea smaltului dentar, proces vital pentru mentinerea sanatatii dintilor. Mai mult, saliva mentine un pH optim in cavitatea orala, impiedicand aciditatea excesiva care poate duce la deteriorarea smaltului dentar.

Cum sa-ti mentii dantura sanatoasa pe tot parcursul vietii: 4 sfaturi esentiale

Atunci cand nivelul de saliva este redus, din cauza uscaciunii gurii, aceste beneficii sunt diminuate, crescand riscul de carii dentare, inflamatii gingivale (gingivita) si alte probleme orale. In plus, persoanele cu uscaciune cronica a gurii pot avea dificultati in purtarea protezei dentare sau pot experimenta disconfort in vorbire si mestecare.

Saliva joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii orale prin neutralizarea acizilor si spalarea particulelor de alimente si a bacteriilor daunatoare. O gura uscata poate creste riscul aparitiei cariilor dentare si respiratiei urat mirositoare”, spune medicul stomatolog Payal Bhalla.

Cum poti reduce efectele pe care le are cafeaua pentru dantura

In primul rand, reducerea timpului in care dintii sunt expusi la cafea, prin consumul mai rapid, poate limita daunele. Adica medicii stomatologi recomanda sa bei cafeaua cat de repede poti si sa iti cureti dintii apoi.

3 trucuri care iti vor face cafeaua de dimineata de zece ori mai eficienta. La primul nu te-ai fi asteptat

Clateste gura cu apa dupa ce ai baut cafea pentru a ajuta la neutralizarea aciditatii si pentru a indeparta compusii care produc pete. Practica o buna igiena orala, inclusiv periajul regulat, folosirea atei dentare si controale dentare”, explica stomatologul.

Foloseste paiuri pentru a bea cafeaua, astfel incat sa reduci contactul direct al cafelei cu dintii. Viziteaza frecvent medicul stomatolog pentru a reduce riscurile si a-ti mentine dantura sanatoasa.

Foto: Freepik.com