Top 10 legume care reduc inflamatia din corp! Ce au scos la iveala studiile

1
De Cristina Tudor
20 apr. 2024

Inflamatia este un ucigas tacut. Conform Scolii de Medicina de la Harvard, inflamatia persistenta si de mica intensitate (denumita si inflamatie cronica) poate duce la unele dintre cele mai mari cauze de deces la nivel mondial, precum bolile de inima, diabetul de tip 2 si cancerul.

Vestea buna este ca poti combate inflamatia prin dieta, iar integrarea mai multor legume antiinflamatorii este una dintre cele mai bune modalitati.

Legumele sunt esentiale pentru reducerea inflamatiei deoarece sunt pline de vitamine, minerale, fibre, antioxidanti si fitochimicale, care, conform studiilor, sunt benefice in reducerea inflamatiei cronice. Acesti nutrienti ajuta la combaterea stresului oxidativ si neutralizeaza radicalii liberi – doi vinovati comuni care pot declansa inflamatia. In plus, cercetarile sugereaza ca un consum regulat de legume poate imbunatati sanatatea intestinelor, datorita continutului lor ridicat de fibre. Un microbiom intestinal echilibrat si divers poate ajuta la intarirea sistemului imunitar si la reducerea inflamatiei.

Iata un top 10 cele mai bune legume pentru a reduce inflamatia si pentru a te ajuta sa faci alegeri mai sanatoase in ceea ce priveste ce pui pe masa:

Spanacul

Spanacul este bogat in vitaminele A si C si antioxidanti precum quercetina si kaempferol, care ajuta la combaterea inflamatiei. Acesta leguma cu frunze versatile poate fi consumata cruda in salate sau gatita in diverse feluri de mancare, oferind o modalitate convenabila de a adauga nutrienti care combat inflamatia la mesele tale. Continutul sau ridicat de fibre sustine, de asemenea, sanatatea digestiva si poate contribui la gestionarea greutatii.

Varza kale

Conform unui studiu din 2023, varza kale poate ajuta la prevenirea inflamatiei induse de tractul gastro-intestinal si la imbunatatirea sanatatii intestinale. Este plina de nutrienti esentiali precum antioxidanti, minerale, fibre si vitaminele A, C si K, care contribuie la sanatatea intestinala si pot reduce inflamatia.
Varza kale poate fi o completare excelenta la supe, legume la tigaie si smoothie-uri, oferind un plus de nutrienti pentru orice reteta. In plus, datorita continutului sau ridicat de calciu contribuie la sanatatea oaselor si poate ajuta la reducerea riscului de osteoporoza.

Broccoli

Broccoli este o sursa excelenta de sulforafan, un antioxidant cu efecte antiinflamatorii puternice. De asemenea, este bogat in vitaminele C si K si in fibre, care pot ajuta la reducerea inflamatiei si la imbunatatirea rezistentei la insulina.

Indiferent daca este fiert la aburi, copt sau adaugat la legumele la tigaie, broccoli ofera o modalitate delicioasa de a integra compusi antiinflamatori in dieta. Citeste continuarea pe csid.ro

Foto: freepik.com