Torticolis: care este cauza gatului intepenit si ce poti face in acest sens

1
De Alice Papuc
19 aug. 2023

Specialistii estimeaza ca 90% dintre persoane vor experimenta cel putin o data in viata un episod de torticolis. Acestea fiind spuse, afectiunea este mult mai comuna decat te-ai astepta.

Torticolisul este una dintre cele mai des intalnite afectiuni la nivelul gatului. Este vorba despre o contractura a muschilor care determina inclinarea gatului, asociata cu durere si dificultate de indreptare. Pur si simplu, simti ca te-ai trezit, dintr-odata, cu gatul intepenit si nu stii ce poti face pentru a scapa de disconfort. Daca te confrunti cu un caz de torticolis, afla care sunt principalele cauze si ce poti face in acest sens!

Suplimente dupa varsta de 40 de ani: care sunt cele mai recomandate optiuni?

Cele mai frecvente cauze ale torticolisului:

Exista multiple cauze ale torticolisului, dar cele mai intalnite sunt:

  1. Genetica – mai ales atunci cand torticolisul este intalnit in cazul copiilor
  2. Pozitii nefiresti ale gatului – in special atunci cand stai la birou sau cand dormi. De obicei, acest tip de torticolis dispare de la sine, in aproximativ o saptamana
  3. Infectii – anumite tipuri de infectii ale faringelui posterior pot irita nervii care alimenteaza muschii gatului si pot provoca torticolis
  4. Diverse afectiuni ale coloanei cervicale – ca de exemplu, hernia de disc

Simptome intalnite

Cele mai frecvente simptome ale torticolisului sunt, dupa cum urmeaza:

Inaltimea inegala a umerilor si pozitia vicioasa – capul tinde sa fie inclinat intr-o parte, iar barbia este orientata in sens opus. Nu iti poti corecta postura, sau o faci cu dificultati foarte mari. Simti spasme musculare si durere la nivelul umerilor, care poate iradia inclusiv de-a lungul coloanei vertebrale. De asemenea, poti experimenta dureri de cap sau chiar migrene.

Frica obsesiva de boala – cum se manifesta si cum o poti gestiona

Ce poti face pentru a trata afectiunea

Tratamentul este adaptat in functie de afectiunea in cauza. De cele mai multe ori, se administreaza antiinflamatoare, astfel incat sa ameliorezi durerea si sa reduci inflamatia. De asemenea, masajul este de ajutor, la fel si aplicarea unei comprese calde. Poti discuta inclusiv cu un kinetoterapeut pentru a realiza, sub atenta indrumare a acestuia, anumite exercitii fizice prin care sa iti corectezi postura si sa ameliorezi durerea. Toate aceste lucruri vor face ca muschii sa se relaxeze.

Cand ar trebui sa te adresezi unui medic?

Este bine sa discuti intotdeauna cu medicul tau despre simptomele pe care le ai si sa nu incerci sa iti pui un diagnostic de una singura. De asemenea, ar trebui sa mergi cat mai repede sa discuti cu un specialist daca durerea se inrautateste si nu se amelioreaza in aproximativ o saptamana. De asemenea, discuta de urgenta cu un specialist daca simti intepaturi, amorteli in membre, ai febra, vedere dubla sau durere de cap intensa.

Modalitati de preventie

Poti preveni aceasta afectiune prin aplicarea unor principii destul de simple. In primul rand, trebuie sa dormi cat mai confortabil, folosind o perna calitativa, care ofera suport. De asemenea, evita dormitul pe burta, care pune, in general, mai multa presiune pe cervicala ta. Mentine o temperatura placuta in camera in care te odihnesti si evita “cocosarea” pe tot parcursul zilei.

Foto: Freepik.com