Frica obsesiva de boala – cum se manifesta si cum o poti gestiona

1
De Alice Papuc
7 aug. 2023

In zilele noastre este din ce in ce mai usor sa te lasi cuprinsa de teama si de anxietate. Mai ales atunci cand poti cauta pe Google orice simptom. Cu toate acestea, frica de boala prezinta cateva caracteristici concrete.

Frica de boala, cunoscuta sub denumirea de ipohondrie, reprezinta acea preocupare si teama exagerata de boala, chiar si in absenta unor simptome reale. Persoana in cauza este mereu speriata ca i s-ar putea intampla ceva, ca sufera de o boala grava sau ca medicii nu au pus diagnosticul corect.

Ce este sindromul Peter Pan? Simptomele si cauzele acestei tulburari emotionale

Cauze

Frica de boala este involuntara si nu are o cauza exacta. Ea debuteaza, de regula, in perioada de adult tanar. Aceasta pare sa ii afecteze in mod egal atat pe femei, cat si pe barbati. In general, au fost identificati anumiti factori care pot avea un rol in ceea ce priveste anxietatea de boala:

  1. Familia – persoanele care au crescut intr-o familie care vorbeau in mod excesiv de boli sunt mai predispuse sa fie anxioase in ceea ce priveste starea de sanatate.
  2. Experientele traumatice din trecut – persoanele care s-au confruntat cu boli grave in trecut tind sa devina mai nelinistite atunci cand experimenteaza diverse simptome fizice.
  3. Credinte proprii – exista pacienti care cred ca doctorii nu le acorda suficienta atentie sau pacienti care isi autoevalueaza eronat simptomele.

Manifestari

Frica de boala conduce catre anumite comportamente, printre acestea regasindu-se:

  1. Verificarea constanta a propriului corp – aceste persoane isi iau tensiunea in mod frecvent, isi verifica pulsul, nivelul de oxigen etc.
  2. Pierderea increderii in functionarea propriului corp – persoanele in cauza pot crede ca nu vor face fata nici macar in fata unei raceli.
  3. Dependenta de siguranta – cautarea unui confort si a unor asigurari venite din partea personalului medical sau a rudelor.
  4. Strategii de evitare – aceste persoane cauta sa evite orice situatie privita drept periculoasa si prefera sa isi menajeze propriul corp.
  5. Izolare sociala – in consecinta, persoanele in cauza ajung sa se retraga in propria carapace, sa se izoleze si sa experimenteze simptome de anxietate sau depresie.
  6. Evitarea spitalelor – la polul opus, exista persoane mult prea anxioase sa mearga la medic si evita, pe cat posibil, acest lucru.

Acestea fiind spuse, persoanele care se tem de boala ajung aproape incapabile sa functioneze. Relatiile personale si profesionale le sunt, in final, afectate. Mai mult decat atat, frica de boala poate conduce catre eforturi financiare considerabile (costuri medicale sau concedii medicale), investigatii medicale inutile sau chiar concediere de la locul de munca.

Teama de condus: de unde provine si cum poate fi controlata

Diagnostic

Diagnosticul de ipohondrie este sugerat atunci cand o persoana continua sa fie preocupata ca are o boala grava mai mult de 6 luni, in ciuda evaluarii medicale. Tratamentul poate include psihoterapia, terapia de sustinere sau chiar medicatie pentru anxietate/depresie, totul pentru ca pacientul sa poata functiona mult mai bine si sa faca fata acelor situatii de zi cu zi. Daca crezi ca te confrunti cu acest tip de anxietate, cel mai important lucru este sa nu te izolezi. Vorbeste cu cei dragi si cere ajutor.

Foto: depositphotos.com