Ipohondria este un tip de anxietate exacerbat de pandemie: Cum te poti ajuta pe sine si pe ceilalti

1
De Irina Constantin
19 oct. 2021

In context pandemic, mai mult ca niciodata, persoanele ipohondre si nu numai au parte de atacuri de panica recurente si de o presiune constanta.

Ipohondria, cunoscuta in lumea medicala sub numele de hipocondrie, afecteaza mai multe persoane decat te-ai astepta. Daca ai tendinta de a-ti exacerba simptomele fizice, daca te gandesti mereu ca s-ar putea sa suferi de o boala grava, probabil ca si tu ai de-a face cu aceasta afectiune.

Dar nu este neaparat nevoie sa fii ipohondra pentru a experimenta, in aceasta perioada complicata, anxietate medicala. Ipohondria este doar un termen umbrela sub care pot incapea atacurile de panica generate de pandemie.

Cum se manifesta ipohondria sau anxietatea medicala?

Ai ajuns acasa, ai facut un dus si te-ai asezat in pat. Iti este putin frig; daca ai frisoane? Ai si stranutat de cateva ori, iar acum parca simti si un disconfort in zona gatului. Crezi ca ai si temperatura si, de asemenea, parca nu mai simti mirosurile la fel de bine.

De aici, te gandesti ca, fara indoiala, ai luat COVID-19 de undeva. Si nu numai ca te-ai infectat, dar vei dezvolta si o forma grava, din cauza careia vei ajunge in spital, unde nu se stie care va fi rezultatul. Intri in panica, nu mai poti respira, iti transpira palmele si intri intr-un atac de panica.

De multe ori, asa se manifesta ipohondria sau anxietatea medicala. Daca te-ai regasit si tu in descrierea de mai sus, iata ce poti face pentru a diminua anxietatea si pentru a te simti putin mai bine.

Cum diminuezi ipohondria si cum scapi de atacurile de panica:

Respira si ramai in prezent

De cele mai multe ori, gandurile noastre sunt mult mai negre decat realitatea. Scenariile pe care mintea le face pot parea foarte reale si foarte grave, insa trebuie sa iti amintesti ca sunt doar proiectii ale creierului.

Astfel, atunci cand simti ca mintea se dezlantuie, incepe sa respiri adanc, lent si controlat, cu accent pe expiratie. Fii atenta doar la respiratie. Daca nu poti, incepe sa numeri secundele de inspir si expir. Acest lucru nu numai ca va intrerupe sirul de ganduri fataliste, dar iti va calma si sistemul nervos, evitand astfel atacurile de panica.

Iar daca cei din jurul tau se confrunta cu anxietatea medicala, sustine-i si incurajeaza-i sa faca acelasi lucru. Le poti recomanda, totodata, meditatii ghidate, pe care le pot folosi oricand pentru a-si muta atentia in mod constructiv.

28 de meditatii ghidate cu Andreea Raicu, 297 lei, shop.andreearaicu.ro

Lucreaza cu emotiile tale

Daca deja ai avut numeroase atacuri de panica si simti ca ipohondria te controleaza, este timpul sa preiei controlul. In loc sa fugi de emotiile tale si sa te adancesti in sentimente de agitatie, confuzie si panica, ia-ti timp sa stai cu tine si sa analizezi ceea ce simti.

Jurnalul Emotiilor, 97 lei, shop.andreearaicu.ro

Uneori, sentimentul de frica poate ascunde alte emotii secundare, iar odata ce acestea sunt descoperite, iti va fi mult mai usor sa le gestionezi. Incearca sa lucrezi cu Jurnalul Emotiilor, un instrument extrem de util pe care il poti folosi zilnic si pe care il poti darui si prietenelor sau cunostintelor care se confrunta cu aceleasi lucruri.

Ofera-i creierului dovezi palpabile

Dupa ce reglezi si calmezi sistemul nervos, analizezi emotiile si lucrezi cu acestea, poti trece si la lucruri mai „palpabile”. Daca mintea iti cere in continuare dovezi ca este bine (sau, mai degraba, incearca sa te convinga ca nu esti deloc ok), poti face un test antigen, respectiv poti merge la un medic specialist, care sa iti confirme care este situatia ta medicala.

Iar daca ai fost de curand la medic, dar gandurile fataliste tot nu iti dau pace, pastreaza rezultatele bune ale analizelor la indemana si aminteste-ti ca totul este in regula.

Foto: Pexels.com