Teama de condus: de unde provine si cum poate fi controlata

1
De Alice Papuc
21 apr. 2023

Iti este frica sa conduci? Este de inteles. Momentul in care te urci pentru prima data singura la volan presupune un amalgam de sentimente: de la frica, la anxietate si pana la extaz.

In general, oamenii spun ca le place sa conduca. Vad aceasta activitate ca pe o relaxare si ca pe o deconectare de la stres. Cu toate acestea, exista si oameni, asemenea mie, care experimenteaza teama de condus, cunoscuta si sub denumirea de amaxofobie. Iata ce am invatat despre aceasta!

Simptomele fricii de condus

Frica de condus prezinta cateva simptome specifice: persoana in cauza poate simti o stare generala de rau, palpitatii, dificultati in a respira. Poate transpira puternic, isi poate simti membrele mult prea moi si poate simti ca nu realizeaza exact ceea ce face.

Ce este sindromul Peter Pan? Simptomele si cauzele acestei tulburari emotionale

De unde provine teama de condus?

Teama de condus poate fi cauzata de o experienta neplacuta la volan, de o lipsa de incredere in fortele proprii sau, pur si simplu, de parasirea zonei de confort. Este important sa stii ca nu esti singura care trece prin asta. Potrivit unui studiu realizat de Institutului de Siguranta Rutiera, 30% dintre soferii romani au experimentat simptome ale amaxofobiei. Cei mai multi dintre acestia (un procentaj de 35% dintre respondenti) se tem sa conduca pe autostrada.

Potrivit psihologilor, persoanele care experimenteaza o stima de sine scazuta sunt mai predispuse sa se teama sa conduca

Persoanele care se confrunta cu o stima de sine scazuta sunt mai predispuse sa fie tematoare si la volan. Aceste persoane nu au suficienta incredere in fortele proprii si se tem si in alte situatii intalnite in viata de zi cu zi: teama de a vorbi in public, anxietate sociala, teama ca cei din jur vor judeca etc. Sunt persoane care nu cred ca se vor descurca cu tot ceea ce au de facut: atentie distributiva, orientare, timp de reactie, anticiparea celorlalti participanti la trafic etc.

Cel mai bun remediu pentru depresie, conform unui nou studiu

Vestea buna ese ca totul se poate rezolva: de la sedinte suplimentare de condus, la exercitiu si pana la sedinte de terapie. Totul depinde de tine si de ceea ce functioneaza in cazul tau.

Nu te compara cu cei din jurul tau

Fiecare a fost, candva, incepator in ceea ce priveste condusul. Pentru cei din jurul tau poate parea mult mai usor pentru ca au deja ani buni de cand sunt la volan. Acesta poate fi si cazul tau peste ceva timp. Procesul de invatare al fiecaruia este unic. Totul este sa nu renunti si sa descoperi exact ce te poate ajuta. Practica te va ajuta sa prinzi incredere in tine si sa te simti mult mai confortabil la volan.

Foto: depositphotos.com