Traiesti cu impresia ca nu poti sa faci flotari? 5 pasi care te vor ajuta sa reusesti si sa ai antrenamente eficiente

1
De Irina Constantin
3 mai 2021

Flotarile – acest exercitiu suprem de forta si autocontrol, pe care crezi ca nu il vei stapani niciodata… Oare?

Desi exista sute sau chiar mii de exercitii fizice, atat cu greutatea corpului, cat si cu kilograme suplimentare, sub forma de gantere sau discuri, cateva dintre ele sunt cunoscute chiar si de cei care nu obisnuiesc sa faca sport constant. Printre aceste exercitii clasice se numara fandarile, genuflexiunile si, fara indoiala, flotarile.

Dintre acestea, flotarile sunt cele mai de temut! Probabil ca ai incercat si tu, macar de cateva ori, sa faci o flotare completa sau chiar o serie de cat mai multe repetari, pentru a-ti testa forta si anduranta. In final, ai sfarsit intinsa pe saltea, concluzionand ca nu vei reusi niciodata.

Ei, bine, este timpul sa iti schimbi abordarea si sa inveti cum sa faci flotari. Acestea reprezinta o modalitate excelenta de a-ti antrena toti muschii importanti: bratele, umerii, pieptul, abdomenul, fesierii si picioarele. Tot corpul este implicat in aceasta miscare simpla si controlata.

Iata cum sa faci flotari in 5 pasi simpli!

1. Flotari simple, la perete

Nu asculta gurile rele care iti spun ca flotarile la perete nu sunt flotari adevarate! Daca vrei sa reusesti sa faci flotari clasice, trebuie sa incepi de undeva, nu-i asa?

Stai in dreptul unui perete, cu picioarele lipite sau la latimea umerilor. Lasa suficient spatiu intre talpi si perete, astfel incat sa te poti aplica usor in fata. Ar trebui, atunci cand intinzi mainile in fata, sa poti atinge peretele cu toata palma.

Pune ambele palme pe perete, cu mainile la inaltimea si latimea umerilor. Incordeaza abdomenul si fesierii, inspira si indoaie coatele, lasandu-te usor spre perete, apropiind pieptul de acesta. Opreste-te cand simti nevoia, apoi impinge in palme si revino in pozitia initiala. Repeta exercitiul de zece ori, facand 3 astfel de serii.

2. Flotari inclinate, pe marginea unei suprafete mai joase

Dupa cateva zile de flotari simple, la perete, este timpul sa complici putin lucrurile. Alege o suprafata dura si stabila, precum o masa, o margine de pat sau un birou. Asigura-te ca acest obiect nu se va misca, odata ce incepi sa exersezi flotarile inclinate.

Folosind aceeasi miscare ca la exercitiul anterior, indoaie coatele si lasa-te spre suprafata aleasa, atat cat iti permite corpul la momentul respectiv. Nu trebuie sa faci o miscare completa, ci doar sa iti impingi putin limitele.

3. Flotari din genunchi

Incet-incet, te apropii de flotarile complete la care visezi! Totusi, nu este cazul sa te grabesti. Asaza-te pe saltea, cu bratele paralele si palmele asezate sub umeri.

Ramai pe genunchi, cu picioarele pe saltea. Tine abdomenul incordat si fesierii activi. Lasa-te usor spre podea, lent si controlat. Poti ramane cu pieptul pe saltea pentru cateva secunde sau te poti ridica imediat, in functie de energia pe care o ai in ziua respectiva. Repeta miscarea de cate ori poti.

4. Flotari de tip „avion”

Acesta este ultimul pas pentru a invata cum sa faci flotari. Asaza-te in pozitia standard de flotare, adica in plansa. Activeaza toata musculatura, de la brate si abdomen, pana la fesieri si picioare. Lasa-te usor spre podea, iar cand ajungi jos intinde mainile in lateral (ca si cum ai fi un mic avion). Apoi, revino cu palmele pe podea si impinge-te inapoi in plansa. Fa aceasta miscare timp de 3 serii a cate 10 repetari fiecare.

5. Flotari standard

Daca ai ajuns pana aici, felicitari! Acum poti incerca sa faci flotari normale. S-ar putea sa poti face cateva flotari complete, una singura sau doar jumatate. Oricare ar fi cazul, nu te frustra si nu te critica prea aspru. Incearca sa revii la pasii anteriori si sa evoluezi progresiv. Vei reusi!

Foto: Instagram/@sarahs_day