Trei trucuri pentru a-ti imbunatati somnul si a reduce insomnia, conform unui neurocercetator

1

Odihna de calitate poate fi greu de obtinut, dar, din fericire, exista masuri pe care le poti lua pentru a adormi mai usor.

Conform neurocercetatoarei Dr. Rachel Barr, somnul inseamna mai mult decat numarul de ore pe care le bifezi in fiecare noapte. Ea considera ca functionarea optima a creierului si sanatatea generala depind de felul in care dormim. Intr-un video postat pe TikTok a impartasit trei sfaturi sustinute stiintific pentru imbunatatirea somnului.

Daca iti este greu sa adormi sau te trezesti peste noapte, aceste trucuri te pot ajuta sa reduci insomnia.

Dormi intr-o camera racoroasa

Dr. Barr spune ca in dormitor ar trebui sa fie in mod ideal intre 16 si 19 grade Celsius.

Creierul are o chimie delicata si multe procese pe care trebuie sa le parcurga, de aceea are nevoie de acea temperatura rece pentru a face acest lucru”, explica ea.

Acest mediu racoros va ajuta creierul sa treaca usor la somn, asigurandu-se ca toate procesele necesare, inclusiv eliberarea hormonilor somnului precum melatonina, pot functiona optim. De asemenea, un mediu prea cald poate intrerupe fazele somnului profund (somnul REM), ceea ce poate duce la treziri frecvente si un somn superficial. Un mediu racoros contribuie indirect la sustinerea unui ciclu circadian sanatos.

O camera racoroasa poate oferi un confort psihologic, ajutand corpul si mintea sa se relaxeze, ceea ce este esential pentru combaterea insomniei legate de stres.

Patul este doar pentru dormit

Este tentant sa indeplinesti o multime de sarcini in patul tau, de la a lucra pe laptop, pana la a petrece timp pe social media pe telefon. Dar dr. Barr spune ca este esential ca patul sa ramana dedicat pentru somn (si putine alte activitati).

Televizoarele, telefoanele, certurile cu partenerul – tine aceste lucruri departe de dormitor sau cel putin departe de pat.”

Acest lucru ajuta creierul sa asocieze patul cu odihna si relaxarea, prevenind impactul negativ al timpului petrecut in fata ecranului si al altor factori de stres.

@drrachelbarr Replying to @Mugs_and_Mixers 3 tios for better sleep #neuroscience #ciencia #neurociencia #ciencia #sleep ♬ original sound – DrRachelBarr

Insomnia se transmite genetic? Ce spun cercetatorii

Stabileste un program consecvent de somn-veghe

Insomnia apare mai putin in cazul persoanlor care respecta un program de culcare si trezire. Ar fi bine sa respecti aceleasi ore in fiecare zi: „Creierul este ca un mic pensionar si chiar are nevoie de o rutina previzibila pentru a prospera”.

Un program constant ii semnaleaza creierului cand este timpul sa elibereze melatonina pentru a ne pregati de somn sau cortizol pentru a ne trezi. Daca lucrezi in ture neregulate, Dr. Barr recomanda crearea unui „manual de culcare” cu diferite rutine adaptate turelor de zi si de noapte. Poti sa spui o mantra in fiecare zi la trezire si seara la culcare. Astfel, creierul tau va asocia cuvintele spuse cu trezirea sau adormirea si va sti ce are de facut.

Foto: Freepik.com