Tu bei suficienta apa? 2 moduri simple prin care iti dai seama

1
De Maria Constantin
2 mart. 2020

Necesarul zilnic de apa difera de la o persoana la alta. Iata cum te asiguri ca te hidratezi corect.

Probabil ai auzit ca trebuie sa bei cel putin doi litri de apa pe zi pentru o digestie buna si pentru buna functionare a intregului organism. Este o regula generala recomandata de autoritatile sanitare, insa adevarul este ca nu exista o cantitate exacta de apa pe care trebuie sa o consume fiecare persoana. Volumul pe care trebuie sa-l bei zilnic e diferit de cel al partenerului, al surorii sau al colegilor, arata Real Simple.

In aceste conditii, cel mai bine este sa-ti afli necesarul zilnic de apa, pentru ca beneficiile acestui lichid vital sunt imense si au impact asupra functionarii organismului, de la metabolism la starea de spirit.

Beneficiile consumului de apa

„Apa este un transportator de substante si de nutrienti in corp”, explica doctorul Drew Sinatra. „Este importanta pentru reglarea temperaturii (transpiratia este sistemul de racire a corpului). Cand bei apa elimini toxinele, iti revii dupa constipatie, iti sporesti concentrarea, iti cresti energia si elasticitatea pielii, iti imbunatatesti starea de spirit si functionarea corpului”, adauga el.

Toate celulele corpului folosesc apa. Fiind esentiala pentru functionarea corpului, este vital sa te hidratezi corect.

Cata apa trebuie sa bei pe zi?

Exista cativa factori care te ajuta sa afli cat de multa apa ar trebui sa bei intr-o zi obisnuita. „Varsta (persoanele in varsta beau mai putina apa), nivelul de activitate (muncile solicitante si terapia cu sauna necesita mai multa apa), dieta (hrana bogata in proteine, fibre sau sare necesita mai multa apa), clima (cea calda, uscata sau cu terenul cu pante cresc consumul de apa) si anumite medicamente sau alti factori pot afecta cantitatea de apa de care are nevoie o persoana”, explica Sinatra.

Hidrateaza-te corect: Trucuri care te ajuta sa bei mai multa apa

De-a lungul anilor, studiile au propus diferite recomandari in privinta nivelurilor minime de hidratare pentru un adult cu o sanatate medie. Cei mai multi adulti recomanda consumul a cel putin doi litri de apa pe zi sau aproximativ opt pahare de apa.

„Aceasta cantitate poate include apa, alte lichide si alimente cu continut ridicat de apa”, precizeaza nutritionista Serena Poon. „Eu le recomand clientilor mei doi litri de apa pe zi pentru a-si mentine hidratarea la un nivel sanatos”, adauga ea.

Cum afli daca bei destula apa in fiecare zi

Inainte de a incepe sa numeri paharele, cel mai bine e sa urmaresti culoarea urinei si frecventa cu care urinezi. Daca urinezi la fiecare 90 de minute pana la doua ore, este normal. Daca urina are o culoare bruna inchisa si urinezi doar la sase ore sau mai mult, nu te hidratezi suficient. Daca frecventa e mai mare de 30 de minute, iar urina e complet transparenta, e posibil sa bei prea multa apa si trece prea repede prin corp in loc sa-ti ofere beneficii”, explica Sinatra.

Urmareste si cat de elastica este pielea

Un alt mod de a urmari nivelul de hidratare, in special pentru copii si pentru batrani, este sa verifici elasticitatea pielii. „Ciupeste pielea de pe palma timp de o secunda si apoi elibereaz-o. Daca pielea revine imediat la loc, probabil esti bine hidratata. Daca dureaza mai mult sa revina la forma normala, ai putea fi deshidratata. Alte simptome ale deshidratarii sunt ameteala, gandirea greoaie si oboseala”, arata Sinatra.

Prin urmare, unul dintre beneficiile consumului de apa este o piele mai elastica si mai stralucitoare.

Moduri delicioase de a consuma mai multa apa

Daca nu reusesti sa bei destula apa, exista cateva moduri de a creste consumul. Poti infuza fructele in apa sau poti adauga in apa fructe congelate in loc de cuburi de gheata. Poti, de asemenea, sa te concentrezi pe alimentele cu continut ridicat de apa. Unele fructe si legume contin multa apa si sunt o sursa excelenta de hidratare.

Poon recomanda aceste fructe cu continut ridicat de apa pentru a o hidratare adecvata:

capsune (91% continut de apa)
pepene (92% continut de apa)
pepene galben (90% continut de apa)
grapefruit (91% continut de apa)
piersici (88% continut de apa)
ananas (87% continut de apa)
portocale (87% continut de apa)
apa de nuca de cocos (95% continut de apa)
zmeura (87% continut de apa)

Legumele bogate in apa sunt o alta sursa simpla si accesibila de a-ti spori hidratarea. Iata cateva optiuni de sezon si pentru intreg anul:

castraveti (95% continut de apa)
zucchini (94% continut de apa)
rosii (94% continut de apa)
conopida (92% continut de apa)
varza (92% continut de apa)
salata iceberg (96% continut de apa)
telina (95% continut de apa)
ardei verde (92% continut de apa)
salata Romaine (95% continut de apa)
spanac (92% continut de apa)

Un alt mod de a-ti creste hidratarea este sa consumi supe. „Fierbe o bucata buna de pui si adauga cateva surse de potasiu, precum telina, morcov sau cartofi. Nu trebuie sa pui multa sare, dar un pic de sodiu e bun pentru hidratare”, spune Sinatra.

Si smoothie-urile, inghetatele si gheata aromata sunt optiuni grozave pentru a te hidrata, mai ales vara, dar trebuie sa te asiguri ca nu contin prea mult zahar, mentioneaza Leslie J. Bonci.

Evita excesul de sare, cofeina si alcool

Toti expertii consultati de Real Simple sunt de acord ca pentru a te hidrata corect trebuie sa eviti alimentele procesate, intrucat acestea contin putina apa, dar au si multa sare si zahar care saboteaza eforturile tale de a te hidrata.

Cafeaua trebuie, de asemenea, evitata. „Cafeaua actioneaza ca un diuretic si te poate deshidrata. Le recomand pacientilor mei ca fiecare ceasca pe care o beau sa fie urmata de un pahar de apa”, explica Sinatra. Iar alcoolul e in aceeasi situatie, pentru ca deshidrateaza puternic si provoaca dureri de cap.

Foto: Getty Images.