Un nou studiu sugereaza ca anumite persoane au in organism un SPF natural extrem de puternic

1
De Irina Constantin
21 apr. 2020

Chiar daca momentan ne petrecem majoritatea timpului in casa, nu trebuie sa ignoram protectia solara.

Razele ultraviolete nu iarta pe nimeni. Chiar daca te expui doar jumatate de ora la soare, pe balcon sau in fata blocului, risti ca pielea ta sa fie afectata. De aceea, lotiunea cu factor de protectie solara este obligatorie la fiecare expunere. Acest lucru este valabil indiferent de anotimp sau de ora din zi.

5 motive ca sa folosesti zilnic crema cu SPF

Ei, bine, se pare ca unii dintre noi ar putea fi mai norocosi decat altii. Un nou studiu sugereaza ca anumite persoane sunt inzestrate cu un SPF natural, care le ajuta sa reziste mai bine in fata razelor solare.

In primul rand, este important sa intelegi cum functioneaza organismul in relatie cu expunerea directa sub lumina soarelui. Atunci cand razele solare iti ating pielea, o molecula specifica ajuta organismul sa absoarba razele UV. Acestea se transforma in vitamina D, iar aceasta molecula functioneaza ca un factor de protectie natural.

Ce spune studiul despre SPF-ul natural?

Vitamina D este un element extrem de important pentru corp. Ea te ajuta sa tii sub control inflamatia, imbunatateste sanatatea oaselor si sustine sistemul imunitar. Desi este excelent ca organismul tau sa aiba o cantitate crescuta de vitamina D, expunerea indelungata la soare nu iti aduce mai mult din acest nutrient esential.

Moleculele noastre pot produce doar o anumita cantitate de vitamina D, la un moment dat. Cand limita este intrecuta, razele UV incep sa ne cauzeze probleme. Acestea pot cauza stres oxidativ, ceea ce se traduce prin imbatranirea pielii, formarea ridurilor si a petelor pigmentare, precum si aparitia arsurilor solare. De aceea, dermatologii insista in fiecare sezon sa folosim solutii cu factor de protectie, indiferent daca ne expunem la soare cateva minute sau cateva ore.

6 creme hidratante cu SPF care nu-ti incarca tenul

Un studiu recent efectuat arata ca unele persoane au in ADN o concentratie mai mare de HAL (histidin amoniac liaza), ceea ce inseamna ca organismul lor secreta mai multa din aceasta molecula cu rol de SPF natural.

Cu alte cuvinte, este posibil ca trupul tau sa produca mai multa vitamina D, ceea ce inseamna o piele mai sanatoasa si o predispozitie mult mai mica de a fi afectata negativ de razele UV ale soarelui.

Culoarea pielii nu este un criteriu

Mai multe cercetari facute de-a lungul anilor au aratat ca o cantitate mai mare de melatonina la nivelul pielii poate influenta modul in care diferite persoane asimilieaza vitamina D. Mai exact, cu cat pielea este mai inchisa la culoare, cu atat expunerea la soare trebuie sa fie mai lunga pentru a asimila o cantitate suficienta de vitamina D.

5 greseli de ingrijire care provoaca riduri

Foto: Unsplash.com