„Vaccinul naturii”: Super-fructele bogate in vitamina C, cu puternic efect antiviral

1
De Cristina Tudor
10 aug. 2020

Super-fructele care fac minuni in organism. Au efect antiviral, intaresc imunitatea, si sunt o excelenta sursa de vitamina C.

Pot fi consumate in multe forme si sunt apreciate in intreaga lume pentru ca intaresc sistemul imunitar si curata sangele.

Macesele, sursa de vitamina C

Macesul (Rosa Canina), un arbust din familia trandafirului, ne infrumuseteaza primaverile, iar toamnele ni le imbogateste cu fructe datatoare de sanatate. Raspandit prin campii, pe dealuri si la munte, macesul este unul dintre cei mai cunoscuti arbusti medicinali din Romania. Creste inalt, de 1-3 m, acoperit cu ghimpi, cu tulpini alungite, grupate in tufa.

Numit si trandafir salbatic, macesul face flori roz sau albe, care cresc fie solitare, fie grupate cate doua sau trei, iar fructele incep sa se coaca la final de august.

Macesele, sursa de vitamina C

De la maces se culeg, in scop terapeutic, fructele rosii care se usuca si se zdrobesc sau se macina sub forma de pulbere. De fapt, botanistii nu considera macesele drept fructe in sine, ci pseudofructe. Adevaratele fructe sunt in receptaculul in forma de cupa, la inceput verde, apoi rosu-portocaliu si rosu lucios, la maturitate deplina.

Adevaratele fructe sunt achene paroase care au in interior samanta. Noi le vom spune maceselor in continuare fructe, pentru a fi mai usor de identificat.

Macesele sunt bogate in vitamina C, contin cantitati impresionante de carotenoizi, precursori ai vitaminei A, dar si vitaminele B1, B2, PP si K. De asemenea, contin glucide, pectine, taninuri, acizi organici, terpenoide, glicozide s.a.m.d.

In China, fructele macesului erau indicate in tratarea afectiunilor digestive. Romanii le foloseau ca remedii pentru 30 de boli, iar in tarile Americii de Sud, macesele erau un leac sigur pentru afectiunile musculare.

In timp, numarul afectiunilor tratate cu macese a sporit considerabil. Pe langa faptul ca sunt o sursa bogata de vitamina C, deci sunt de mare folos in cresterea imunitatii, macesele ajuta la buna functionare a vaselor capilare si normalizeaza circulatia sangelui.

Sub forma de pulbere, vin sau ceai, macesele combat anxietatea, greturile, palpitatiile, viermii intestinali si cresc secretia biliara, fapt care le recomanda in afectiunile ficatului.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.