Vrei sa fii bloodFLUENCER? Iata ce trebuie sa faci

1
De Monica Radulescu
26 oct. 2018

Un bloodFLUENCER este un ambasador al donarii voluntare de sange care nu doar doneaza, ci si informeaza asupra acestui gest care poate salva vieti.

Stiai ca mai putin de 2% dintre romani doneaza sange? Situatia este foarte grava. Romania este chiar pe ultimul loc in Europa la acest capitol, in ciuda nevoii uriase din toate spitalele. De aceea, se cauta bloodFLUENCERI. L-am intrebat pe Marian Costache, bloodFLUENCER la randul lui, ce inseamna acest „job” nobil.

Ce face un bloodFLUENCER

Un bloodFLUENCER intelege cat de important este sa faci acest gest de a salva o viata, dar si ca donarea de sange are beneficii inclusiv pentru donator. In plus, acest ambasador vorbeste despre donare si despre situatia sangelui transfuzional familiei lui, prietenilor, colegilor si tuturor celor care trebuie sa afle despre importanta unui gest mic, dar important pentru cineva aflat in suferinta. „BloodFLUENCER-ii au profesii, pregatiri si ocupatii diverse. Sunt din toata tara, iar ca linie principala am putea mentiona clar daruirea de sine”, spune Marian.  Astfel, daca vrei sa fii un bloodfluencer, poti intra in comunitatea creata pe pagina de Facebook „N-avem SANGE”. „In acest moment comunitatea noastra este inca redusa ca numar de membri (<200), insa e important ca discutam cu oameni inimosi si conectati, care au in listele lor de prieteni mai mult de 1000 de oameni fiecare”, adauga Marian.

O punga de sange poate salva chiar si trei vieti

Donarea poate face diferenta intre viata si moarte si este important sa te implici. Daca te decizi sa donezi, trebuie sa stii ca la fiecare donare se recolteaza 450 de ml de sange care pot salva chiar si trei vieti. Important este sa respecti cativa pasi, pe care ii gasesti si aici:

Sa ai intre 18 si 60 de ani,

Sa ai greutatea peste 50 de kg,

Sa nu fii insarcinata sau sa alaptezi,

Sa nu mergi obosit la donare,

Sa nu ai afectiuni cronice ori sa iei vreun medicament,

Sa te hidratezi bine inainte de a merge la donare,

Sa mananci inainte de a dona sange,

Sa eviti consumul de alcool cu 48 de ore inainte de a dona, dar si excesul de cafea, bauturile carbogazoase si energizantele,

Sa iti doresti sa salvezi oamenii.

Donezi si salvezi

Din pacate, eu nu am putut niciodata sa donez, desi mi-am dorit din tot sufletul, dar nu ma incadrez din cauza ca am sub 50 de kg. Ce pot eu sa fac este sa va rog pe cei care cititi si puteti, sa mergeti sa o faceti. Cred ca este unul dintre cele mai frumoase gesturi pe care le poti face pentru cineva: sa stii ca datorita tie, cel putin un om se mai poate bucura de viata!

Mai mult, beneficiile pentru tine, cel care donezi, sunt nenumarate. Exista chiar studii care arata ca cei care doneaza de cel putin doua ori pe an au un risc mult mai mic de a face boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral.  De asemenea, donarea repetata de sange scade riscul dezvoltarii de cancer si ajuta in preventia obezitatii. In plus, vei beneficia de o serie de investigatii medicale la fiecare act de donare, ca sangele tau sa fie sanatos si sa poti salva vieti.

Unde poti dona sange

Poti dona sange la mai multe centre din Bucuresti si din tara. Iata lista completa aici.

Foto: Shutterstock.com