Documentarul romanesc „Colectiv” este nominalizat la premiile Oscar, la doua categorii importante

1
De Teodora Tirca
15 mart. 2021

Documentarul „Collective”, regizat de Alexandru Nanau, se afla pe lista scurta a nominalizarilor la Premiile Oscar 2021 pentru doua categorii: „cel mai bun documentar” si „cel mai bun film strain”.

Este cu siguranta o victorie pentru cinematografia romaneasca si pentru toti cei care au luptat pentru a face cunoscuta lumii tragedia de la Colectiv, din 2015, anul in care cu totii ne-am unit si am iesit in strada pentru a-i onora pe cei 64 de oameni care au pierit in incendiul din clubul Colectiv.

Filmul documentar are in centru chiar aceasta tema: incendiul si lupta impotriva coruptiei care a dus la aceasta tragedie, spunand in acelasi timp si povestea primului an de dupa Colectiv. In film vei descoperi autoritati si jurnalisti intr-o permanenta discutie coplesitoare, in incercarea de a ajunge la adevar. Filmul incearca sa scoata de asemenea la lumina traumele supravietuitorilor care nu vor uita niciodata cosmarul de la Colectiv, asa cum nu-i vor uita nici pe cei care au pierit acolo: frati, surori, parteneri de viata si prieteni.

Cele doua nominalizari la Oscar confirma profunzimea peliculei si talentul cu care regizorul Alexandru Nanau a redat aceasta poveste tulburatoare.

„Pentru ca mi-am trait viata intre culturi si tari, nu am avut niciodata sentimentul ca apartin undeva. In noiembrie 2015, emotia a mii de oameni care strigau intr-un glas «Colectiv», m-a facut sa vreau sa inteleg cum sunt construiti cei care se dedica dezvoltarii comunitatii in care traiesc. Am descoperit jurnalisti, whistleblowers, activisti care prin actiunile lor au contribuit la demontarea unor minciuni dureroase pentru societate. La polul opus, am gasit oameni si sisteme care calca in picioare demnitatea si viata insasi a celorlalti, din pozitii de putere politica sau financiara, mintind si manipuland, pervertind adevarul si legea”, a declarat regizorul documentarului, citat de Mediafax.

Foto: PR.