Kaufland Romania inaugureaza prima Cantina Sociala, unde ofera mese gratuite persoanelor defavorizate

1
De Teodora Tirca
2 feb. 2021

Kaufland Romania si Asociatia Sansa Ta lanseaza prima Cantina Sociala dedicata sprijinirii persoanelor defavorizate, prin intermediul careia ofera mese comunitare persoanelor fara adapost si familiilor cu venituri mici.

Actiunea este o premiera, un model de parteneriat privat cu societatea civila, ce vine in sprijinul persoanelor defavorizate si contribuie la diminuarea risipei alimentare.

Cantina sociala si-a deschis oficial portile astazi, 2 februarie 2021, in incinta Griro Tower din Calea Grivitei nr. 355-357, sector 1, Bucuresti, dupa o perioada de test de doua saptamani.

Zilnic, de luni pana vineri, vor fi pregatite aproximativ 500 de portii de mancare calda de catre personalul specializat, ce vor fi distribuite de reprezentantii Asociatiei Sansa Ta catre persoane vulnerabile si catre ONG-uri partenere aflate in legatura cu acestea.

Kaufland Romania va asigura toate produsele necesare pentru prepararea meselor comunitare. O parte din alimente vor proveni din stocurile aflate in vanzare accelerata, iar meniul zilnic va fi stabilit urmarind folosirea optima a tuturor resurselor.

Persoanele fara adapost, dar si familiile cu venituri mici, pot beneficia in fiecare zi, de luni pana vineri, de o masa calda, pregatita special in Cantina Sociala.

Beneficiarii trebuie sa fie inscrisi in evidenta Asociatiei. Inscrierile se pot face online, completand formularul disponibil aici sau direct la sediul cantinei. Fiecare solicitare va fi procesata de Asociatia Sansa Ta, iar beneficiarilor li se vor realiza dosare sociale.

Cantina va deservi beneficiarii de luni pana vineri si va functiona in aceasta perioada in regim take-away (luat la pachet), in linie cu restrictiile actuale.

Spatiul cantinei respecta cele mai inalte conditii igienico-sanitare si dispune de toate dotarile necesare, fiind compus din bucatarie, unde se vor depozita si pregati mesele comunitare oferite, zona administrativa si camera tehnica, vestiare pentru femei si barbati, dar si o zona de servit cu mese si scaune pentru aproximativ 70 de persoane, ce va fi disponibila dupa ridicarea restrictiilor.

Bucataria este utilata cu echipamente de gatit moderne: cuptoare, plite, masini pentru gatit (curatat, tocat, paste, etc), frigidere, vitrine, camere pentru depozitare. Printre facilitatile disponibile se numara si sistemele de siguranta, instalatii sanitare si de ventilatie noi, vestiare cu dusuri, spalatorie pentru echipamentul de lucru, toalete pentru beneficiari, lift pentru persoanele cu dizabilitati, dar si o parcare cu 20 de locuri si o zona de receptie a marfii.

„Credem ca o companie are rolul de a fi partener al comunitatii si ca implicarea face diferenta, de aceea ne-am dorit sa realizam acest proiect ce vine in sprijinul persoanelor vulnerabile. Facem constant eforturi pentru diminuarea risipei alimentare, iar prin aceasta actiune, ne-am propus sa folosim inteligent toate resursele de care dispunem si sa aducem zambetul pe buze celor care au nevoie de ajutor”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland Romania.

„Ne bucuram nespus sa primim sprijinul Kaufland Romania si sa pornim impreuna aceasta initiativa frumoasa, ce va ajuta atat de mult persoanele fara adapost si familiile cu venituri mici”, Gabriel Ciobotaru, presedinte Asociatie Sansa Ta.

Risipa alimentara este o problema globala cu consecinte complexe, iar misiunea companiei este ca prin acest proiect sa utilizeze inteligent toate resursele de care dispune.

Kaufland si-a propus ca pana in 2023 sa reduca cu pana la 50% risipa alimentara din toate magazinele si sa creasca nivelul de constientizare al acestui fenomen si in randul consumatorilor. Totodata, Kaufland si-a asumat sa sustina si sa contribuie la atingerea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabila (ODD-uri) lansate de Organizatia Natiunilor Unite (ONU), pentru a aborda cele mai presante probleme cu care se confrunta societatea la nivel global. Proiectul Cantina Sociala atinge in principal 2 dintre acestea: Fara foamete (ODD 2) si Consum si productie responsabile (ODD 12).

Foto: PR.