Unii oameni au o personalitate care ii ajuta sa gestioneze foarte bine stresul, chiar si in cele mai aglomerate perioade. Stiu sa puna limite cu cei din jur, stiu sa delege anumite taskuri si, mai ales, stiu cat poate duce corpul si mintea lor, astfel incat sa ia pauze inainte ca starile de epuizare sa se faca simtite. La extrema cealalta, oamenii de stiinta au identificat cel putin 5 tipuri de personalitate care au tendinta sa ia asupra lor mai mult stres, pana cand acesta devine coplesitor si le afecteaza viata. Asa se ajunge la stres cronic, epuizare emotionala si burnout.
1. Perfectionistul
Perfectionistii se straduiesc sa fie impecabili in tot ce fac si isi stabilesc standarde excesiv de inalte pentru ei insisi, dar si pentru cei din jur. Ei se confrunta adesea cu stres din cauza ca urmaresc obsesiv perfectiunea, ceea ce ii face sa se simta constant nemultumiti de viata lor. Frica de esec ii impinge sa analizeze chiar si cele mai minore detalii, ceea ce pana la urma duce la epuizare. In plus, perfectionistii nu pot sa delege sarcini, pentru ca nu au incredere ca cei din jur se pot ridica la standardele lor imposibile, iar asta le sporeste volumul de munca si nivelul de stres.
2. Personalitatea de tip A
Cei care se incadreaza in acest tip de personalitate sunt extrem de competitivi, isi doresc sa realizeze multe lucruri intr-un timp cat mai scurt si au o puternica dorinta de control. Ei manifesta adesea un nivel ridicat de ambitie si o dorinta neclintita de a reusi, dar asta duce in timp la stres cronic. Presiunea constanta de a realiza lucruri marete poate duce la burnout, deoarece personalitatile de tip A tind sa neglijeze grija de sine in favoarea muncii. Nerabdarea si tendinta lor de a-si crea excesiv obligatii pot duce, de asemenea, la un ciclu de stres, pentru ca nu-si acorda niciodata timp pentru odihna si relaxare.
Daca ai nevoie de un instrument care sa te ajute sa-ti recuperezi calmul, iti recomand programul „De la haos la calm: Scapa de stres si anxietate. Recastiga-ti echilibrul interior”, pe care Andreea Raicu l-a creat alaturi de experti precum Raluca Anton, doctor in psihologie, psihoterapeut, formator in terapie relationala Imago si Georgiana Buta, instructor acreditat de Hatha Yoga, Yin Yoga, Yoga pentru o coloana sanatoasa si Womb Yoga.
3. People pleaser
Oamenii care sunt excesiv de draguti cu cei din jur si care nu pot spune nu isi asuma mai multe responsabilitati decat pot duce. Acest tip de personalitate este condus de dorinta de a le face pe plac altora si de teama de a nu dezamagi. De aceea, ei sunt adesea coplesiti de obligatii. Nu stiu sa stabileasca limite sanatoase cu cei din jur, iar asta ii determina sa-si neglijeze nevoile personale si bunastarea fizica si mentala.
4. Personalitatea obsedata de control
Acesti oameni au o nevoie puternica de a mentine controlul asupra mediului inconjurator si asupra oamenilor din viata lor. Aceasta dorinta poate veni dintr-o teama de incertitudine sau esec. Tendinta lor de a controla fiecare mic detaliu si task poate duce la stres, pentru ca le e greu sa aiba incredere in ceilalti pentru a indeplini sarcinile in mod eficient. Efortul lor constant de a mentine controlul poate fi epuizant, la fel si frustrarea atunci cand lucrurile nu decurg conform planului lor.
5. Pesimistul
Pesimistii tind sa se concentreze pe aspectele negative ale situatiilor, anticipand adesea obstacolele si esecul. Aceasta mentalitate poate crea un sentiment general de stres si anxietate, provocarile percepute devenind coplesitoare. Ingrijorarea constanta le va consuma energia chiar inainte sa se apuce de treaba, de aceea intreg procesul indeplinirii unui task va fi de doua ori mai obositor in cazul lor.
Foto: Freepik.com