“Cand corpul spune nu. Costul stresului ascuns” – cele mai importante lectii pe care le-am invatat din lectura de Gabor Mate

1
De Alice Papuc
25 mai 2024

Am hotarat sa nu-mi mai traiesc viata intr-un stres constant si sa iau masuri in aceasta privinta: de la documentare si intelegerea fenomenului si pana la actiuni concrete.

Una dintre cele mai importante si accesibile carti pe care le-am gasit pe tema stresului cronic este cea scrisa de Gabor Mate, „Cand corpul spune nu: Costul stresului ascuns”. Aceasta exploreaza legatura dintre stresul cronic si bolile fizice, prezentand perspective si studii de caz pentru a ilustra exact modul in care emotiile reprimate si traumele neprocesate pot afecta sanatatea fizica. Iata cele mai importante idei pe care le-am extras din aceasta lectura!

36 lei, Elefant

Legatura dintre minte si corp

Autorul subliniaza ca exista o conexiune profunda intre minte si corp. Emotiile si stresul cronic neprocesat pot influenta sistemul imunitar si pot contribui la dezvoltarea bolilor fizice. Este esential sa iti permiti sa simti si sa exprimi aceste emotii in mod sanatos. Terapia, jurnalul personal sau discutia cu un prieten de incredere pot fi metode eficiente pentru a procesa emotiile reprimate.

Rolul stresului cronic

Stresul cronic, mai ales cel nerezolvat, poate provoca o serie de probleme de sanatate, inclusiv boli autoimune, cancer si boli cardiace. Mate recomanda gasirea unor metode eficiente de gestionare a stresului, cum ar fi meditatia, exercitiile fizice, tehnicile de respiratie profunda si yoga. Aceste practici nu doar reduc nivelul de stres, dar imbunatatesc si starea generala de bine.

Program de management al stresului cronic si al burnout-ului, 1.470,00 lei, shop.andreearaicu.ro

Daca si tu ai nevoie de resurse pentru a gestiona stresul, eu iti recomand acest program pentru reducerea stresului prelungit, primul si singurul din Romania, creat alaturi de experti de renume in domeniile lor de activitate.

Cultiva relatii sanatoase

Relatiile sociale pozitive joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii mintale si fizice. Mate sugereaza sa te inconjori de oameni care te sustin si te inteleg, deoarrece aceste momente pot contribui la reducerea stresului si la procesarea emotiilor.

Asculta-ti corpul

Cel mai important mesaj al cartii este exact importanta de a asculta ceea ce transmite corpul. Simptomele fizice pot fi semnale ale unor probleme emotionale sau ale unui stres nerezolvat. Daca te simti constant obosita, ai dureri inexplicabile sau alte simptome fizice persistente, ar trebui sa te adresezi unui medic si sa explorezi inclusiv aspectele emotionale din viata ta.

Stresul iti imbatraneste chipul si corpul. Cum iti influenteaza varsta biologica si ce poti face

Practica autocompasiunea

Mate pune accent pe necesitatea de a fi bland cu propria persoana. Multi oameni sunt foarte critici cu ei insisi, ceea ce poate creste nivelul de stres si poate contribui la probleme de sanatate. Practicarea auto-compasiunii implica acceptarea propriei persoane, iertarea greselilor si tratarea cu bunatate in momentele dificile.

Echilibru intre viata personala si profesionala

Un echilibru sanatos intre viata personala si cea profesionala este esential pentru reducerea stresului. Autorul recomanda stabilirea unor limite clare intre munca si timpul liber, alocand timp pentru activitati care aduc bucurie si relaxare.

Invata sa spui „nu”

Invatarea artei de a spune „nu” este vitala pentru a-ti proteja sanatatea. Multi oameni se simt obligati sa spuna „da” la toate solicitarile, ceea ce poate duce la epuizare si stres. Autorul subliniaza ca a spune „nu” atunci cand este necesar nu este un act egoist, ci unul de auto-ingrijire. Astfel, ai grija de tine si nu-ti lasi corpul sa fie cel care spune „nu” atunci cand nu mai poate.

Personalitati predispuse la boli

Un alt aspect care m-a fascinat a fost acela conform caruia anumiti oameni, cum ar fi cei perfectionisti, cei care isi neglijeaza nevoile in favoarea altora sau cei care sunt foarte critici cu ei insisi, sunt mai susceptibili la boli fizice. Raspunsul este cat se poate de simplu: stresul cronic si urmarile sale grave.

Cautarea ajutorului

Este esential sa ceri ajutorul atunci cand te confrunti cu stres cronic sau traume reprimate. Terapia si sprijinul celor dragi pot juca un rol crucial in procesul tau de vindecare.

Foto: Freepik.com