Stresul iti imbatraneste chipul si corpul. Cum iti influenteaza varsta biologica si ce poti face

1

Daca ai simtit ca zilele aglomerate si stresante te imbatranesc, s-ar putea sa nu fie doar o senzatie.

Stresul are un mare impact asupra varstei biologice si a sanatatii in general.

Potrivit unei noi cercetari publicate in revista Cell Metabolism, varsta biologica a crescut in momentele de stres fiziologic. Practic, nivelul de stres din corp grabeste deteriorarea celulelor, iar corpul devine mai batran decat ar trebui sa fie.

Exista insa si o veste buna! Efectul a fost inversat dupa ce situatia stresanta s-a rezolvat.

Acesta este primul studiu de acest gen care ofera dovezi atat de puternice ca varsta biologica poate fi inversata atunci cand stresul este atenuat.

Cum iti afecteaza stresul varsta biologica

Pentru acest studiu, cercetatorii au vrut sa analizeze modul in care evenimentele stresante (de exemplu, o interventie chirurgicala, o sarcina sau imbolnavirea grava) au avut un efect asupra participantilor si, mai mult, ce s-a intamplat dupa ce stresul a disparut.

Stresul sever poate declansa cresterea varstei biologice, dar daca acest stres este de scurta durata, semnele imbatranirii biologice pot fi inversate. Cand stresul a fost ameliorat, varsta biologica a putut fi restabilita. Acest lucru inseamna ca gasirea unor modalitati de a ajuta organismul sa se recupereze de la stres ar putea creste longevitatea” explica autorul principal al studiului, Jesse Poganik, Ph.D.

Pe 21 mai te astept alaturi de Raluca Anton la webinar-ul gratuit „Cum se manifesta stresul cronic in corp si cum poate fi prevenit”

Cum poti sa elimini stresul pentru a restabili varsta metabolica

1.470,00 lei, shop.andreearaicu.ro

Daca tu sau un om drag aveti nevoie de resurse pentru a gestiona stresul, iti recomand RESET your BURNOUT, un program complex de management al stresului cronic si al burnout-ului, primul si singurul din Romania, creat alaturi de experti de renume in domeniile lor de activitate.

Apoi, este important sa determini care sunt factorii stresori. Apoi poti actiona pentru a le reduce efectele.

In cadrul studiului, analistii au fost interesati si de cum se poate inversa procesul. Ei au descoperit trei metode care pot sa functioneze si pentru tine.

Sportul

S-a demonstrat ca simplul fapt de a face un antrenament rapid produce endorfine in creier, care te fac sa te simti bine. Asta te ajuta la scaderea tensiunii, la ridicarea starii de spirit, la imbunatatirea somnului si la cresterea stimei de sine.

Meditatia

Este o alta practica recomandata in perioadele stresante, deoarece cercetarile arata ca meditatia regulata ajuta la imbunatatirea reactivitatii emotionale, adica a modului in care raspunzi la stres.

Suplimentele antistres

Adaptogenele si plantele, cum ar fi ashwagandha sau lavanda, pot fi de ajutor pentru reducerea nivelului de stres.

Ashwagandha, suplimentul miraculos care te ajuta sa combati stresul. Cum se administreaza corect

In concluzie, un stil de viata echilibrat nu doar ca te face sa fii mai sanatoasa, ci si mai tanara. Daca vei reusi sa scazi varsta biologica a organismului tau, vei sprijini productia de noi celule. Astfel vei arata mai bine si vei fi in forma.

Foto: Freepik.com