Pe 21 mai te astept alaturi de Raluca Anton la webinar-ul gratuit „Cum se manifesta stresul cronic in corp si cum poate fi prevenit”

1
De Andreea Raicu
16 mai 2024

Primul pas pentru a rezolva o problema este sa o recunosti. Iar cei mai multi oameni se blocheaza chiar la acest pas esential.

Draga mea, as vrea sa iti vorbesc astazi despre stresul cronic, una dintre problemele majore ale societatii noastre, dar care, din pacate, este trecuta adesea cu vederea. Traim intr-o permanenta lupta cu noi insine, cu mintea si corpul nostru, pentru a obtine reusite despre care consideram ca ne vor aduce fericirea si implinirea. Cunosc foarte bine acest scenariu pentru ca l-am trait pe pielea mea. Am fost in prag de epuizare fizica, psihica si emotionala din aceasta dorinta de a face totul, intr-un timp cat mai scurt.

Ti-am povestit in blogul anterior cum am ajuns sa sufar de stres cronic, dar si ca nu am reusit sa realizez asta pana ce nu am avut o discutie cu o prietena buna care este medic psihiatru. De aceea m-am gandit sa iti vorbesc astazi despre modul in care se manifesta stresul cronic in corp, cum ii poti recunoaste simptomele, dar si ce poti face pentru a-l preveni.

In primul rand, as vrea sa recunosti diferenta dintre stres si stres cronic. Probabil nu exista persoana care sa nu se confrunte cu stresul, intr-o masura mai mica sau mai mare. De fapt, stresul este absolut normal si este modalitatea prin care corpul si mintea noastra fac fata situatiilor de zi cu zi care nu sunt intotdeauna usoare. Fie ca ai un nou proiect, o schimbare majora in viata ta, un lucru care te solicita pentru o perioada de timp, undeva in mintea ta este acel ceva care iti spune ca „va trece”. Cand stii ca ai de-a face cu o etapa mai dificila, dar care are o finalitate, pastrezi acea speranta in minte si, cumva, te mobilizeaza sa mergi mai departe.

Insa stresul cronic apare atunci cand nu mai vezi „luminita de la capatul tunelului”. Atunci cand rezolvarea nu pare sa fie aproape si cand simti ca tragi de tine la infinit, intr-o cursa care nu are o linie de finish. Aceasta situatie duce la aparitia stresului cronic si, in cele din urma, la burnout. Avem de-a face in astfel de situatii cu un adevarat domino: stresul cronic devine burnout, iar burnout-ul netratat devine depresie.

Am observat ca avem aceasta tendinta de a separa mintea si corpul, desi ele sunt atat de strans conectate incat suferinta fizica duce la suferinta mentala si invers. Stresul cronic este cel mai bun exemplu, din acest punct de vedere. Corpul tau gaseste modalitati prin care iti transmite ca esti epuizata psihic si emotional, asa cum se intampla adesea in burnout.

Manifestarile fizice ale stresului cronic sunt oboseala permanenta, dureri de cap, senzatie de incordare, dureri musculare, insomnie, probleme digestive, pofte alimentare, in special de dulce, si multe altele.

Epuizarea este cel mai mare semnal de alarma, in special atunci cand nu se corecteaza dupa o noapte obisnuita de somn. In cazul meu, acesta a fost un simptom major, care a persistat. Toate grijile cu care ma confruntam in urma cu cativa ani, cand ma aflam la inceput de drum ca antreprenor, imi afectau puternic calitatea somnului. Nu reuseam sa am un somn odihnitor si ma trezeam dimineata obosita, fara energie si fara chef de absolut nimic.

Iar cand nu dormi bine, iti este mult mai dificil sa te concentrezi, sa iei decizii, sa faci task-uri care in mod obisnuit ti se par simple. Practic, ai mintea in ceata si simti ca pur si simplu nu poti functiona.

Atunci cand te confrunti cu stres cronic nu suferi doar tu, ci sufera si cei din jurul tau, fie ca este vorba de familie, colegi sau prieteni. Te poti confrunta cu oscilatii de dispozitie, cu nervozitate si iritabilitate, care duc la reactii emotionale exagerate. De-a lungul anilor am invatat sa imi gestionez emotiile puternice, dar am observat ca in perioada in care m-am confruntat cu stres cronic imi era mai greu sa fac asta.

Abia in urma discutiei cu prietena mea psihiatru am reusit sa inteleg ca ritmul meu si modul in care imi traiam viata in acea perioada m-au dus catre stres cronic si burnout. Dupa cum iti spuneam, sa recunosti problema este primul pas in rezolvarea ei. Pentru mine au urmat o serie de schimbari constiente pe care le-am facut pentru a-mi recastiga echilibrul si a redobandi controlul. Practic, a fost o schimbare de mentalitate si de ritm al vietii.

Din pacate, nu exista o rezolvare rapida si simpla si pentru burnout. Nu poti sa iei o pastila care sa te „vindece” de stres cronic. Odata ce l-ai identificat, este necesar sa iti resetezi stilul de viata si te tratezi cu blandete. Pana la urma, lipsa de grija fata de tine, de corpul tau, de nivelul tau de energie este cea care te-a adus in acest punct al epuizarii fizice, psihice si emotionale. Iar acum este momentul sa derulezi acea caseta de la inceput, sa repari daunele pe care ti le-ai provocat mintii si trupului.

Pentru mine tot acest proces a insemnat mai multa odihna, revenirea la o rutina de somn sanatoasa, la o alimentatie echilibrata, la mai mult timp petrecut in natura si la practici de mindfulness.

Daca ai identificat simptomele stresului cronic si in cazul tau sau al unei persoane apropiate pe care vrei sa o ajuti sau pur si simplu vrei sa afli ce poti face pentru a nu ajunge in acest punct dificil, te invit cu drag la webinarul gratuit „Cum se manifesta stresul cronic in corp si cum poate fi prevenit”, care se va desfasura marti, 21 mai, de la ora 19:00 si pe care il voi sustine alaturi de Raluca Anton, doctor in psihologie, psihoterapeut si formator in terapie relationala Imago.

Iti promit ca vei descoperi informatii pretioase despre cum se manifesta stresul cronic in corp si cum poate fi prevenit. Te poti inscrie aici. Te sfatuiesc sa ramai alaturi de mine si de Raluca pana la finalul webinarului, pentru ca ti-am pregatit o surpriza foarte placuta 🙂

Te imbratisez,
Andreea