Cum sa simti ca dispui de mai multe ore intr-o zi fara a te epuiza

1

Traim intr-un ritm alert pentru a echilibra munca, relatiile si grija de sine. Uneori, goana dupa perfectiune ne poate face sa simtim ca timpul ni se scurge printre degete.

Dorinta de a face mai mult si mai mult duce, inevitabil, la burnout. Acesta este caracterizat de o stare de epuizare fizica si emotionala cauzata de stresul prelungit si de suprasolicitare.

Epuizarea este cauzata si de o dereglare a axei HPA a organismului tau, care controleaza eliberarea de hormoni precum cortizolul si adrenalina. Acesti hormoni vor fi eliberati necontrolat in perioada de burnout. Acest lucru poate avea un impact asupra echilibrului hormonal, a functiei imunitare, a sanatatii intestinale si a nivelurilor de inflamatie care duc la simptomele de burnout pe care le cunoastem prea bine, cum ar fi oboseala, anxietatea, imunitatea slabita, depresia, problemele de somn, tulburarile digestive si multe altele.

Cum poti sa gestionezi timpul pentru a nu ajunge la epuizare

Daca ai mai fost vreodata in acel punct, pe marginea prapastiei dintre eficienta si burnout, probabil ca stii cat de complicat devine sa te organizezi. O rutina eficienta poate sa-ti fie de ajutor, oferindu-ti sentimentul ca ai „mai multe ore intr-o zi” si ca nu trebuie sa te epuizezi pentru a-ti atinge scopurile.

Pe 21 mai te astept alaturi de Raluca Anton la webinar-ul gratuit „Cum se manifesta stresul cronic in corp si cum poate fi prevenit”

Secretul pentru a nu ajunge la burnout este sa integrezi lucrurile benefice corpului tau in programul obisnuit. Nu te teme daca nu reusesti sa faci sport intr-o zi sau daca adormi inainte de a-ti face meditatia de seara. Nu despre asta e vorba intr-o rutina sanatoasa, ci despre a gasi echilibul intre ceea ce trebuie sa faci si ceea ce iti face bine.

Asadar, pentru a-ti fi simplu sa vizualizezi, vei imparti fiecare zi in trei parti: dimineata, mijlocul zilei si seara.

Dimineata

Bucura-te de lumina naturala imediat dupa trezire. Pret de cateva minute, stai afara si incarca-te de energie. Nu te grabi in a incepe sarcinile zilnice, pentru ca vei intra intr-o stare de alerta complet nesanatoasa pentru organismul tau.

In schimb, stabileste-ti prioritatile si nu incerca sa faci totul singura. Identifica sarcinile care pot fi delegate si distribuie-le colegilor (daca sunt profesionale) sau partenerului de viata, daca sunt taskuri personale. Acest lucru nu numai ca reduce povara ta de munca, dar le si permite altora sa-si asume responsabilitati si sa-si dezvolte abilitatile.

Mijlocul zilei

Imparte-ti ziua in blocuri de timp dedicate unor activitati specifice. Aceste intervale de timp concentrate (de exemplu, 90 de minute) te pot ajuta sa ramai focusata si sa-ti maximizezi productivitatea, oferindu-ti in acelasi timp pauze regulate pentru a evita suprasolicitarea.

Tehnica Pomodoro, de exemplu, implica lucrul intens timp de 25 de minute, urmat de o pauza de 5 minute. Dupa patru astfel de intervale, ia o pauza mai lunga de 15-30 de minute. Aceste pauze scurte te ajuta sa-ti mentii energia si concentrarea pe parcursul zilei.

Integreaza exercitiile fizice in rutina zilnica. Chiar si o plimbare scurta de 10 minute poate revitaliza mintea si corpul. Activitatea fizica regulata imbunatateste starea de spirit, reduce stresul si creste nivelul de energie.

O dieta echilibrata, bogata in fructe, legume, proteine slabe si grasimi sanatoase, te poate ajuta sa mentii nivelurile de energie constante pe parcursul zilei. Evita alimentele procesate si zaharul rafinat, care pot cauza fluctuatii mari ale energiei.

Consumul adecvat de apa este esential pentru functionarea optima a organismului. Deshidratarea poate duce la oboseala si scaderea concentrarii. Asigura-te ca bei suficienta apa pe parcursul zilei.

Seara

Spune noapte buna tehnologiei! Lumina albastra de la telefon sau de la computer poate inhiba de fapt productia de melatonina necesara pentru un somn odihnitor. Limitarea timpului petrecut in fata ecranului seara este cel mai bun mod de a sustine niveluri sanatoase de melatonina.

Dedica 10-15 minute minute in fiecare seara pentru a practica meditatia. Acest obicei simplu te poate ajuta sa reduci stresul, sa imbunatatesti concentrarea si sa-ti aduni gandurile. Incheie-ti ziua enumerand in minte sau pe hartie 1-3 lucruri pentru care ai fost recunoscatoare astazi si vezi cum iti calmeaza mintea.

Foto: Freepik.com