Cercetarile arata ca si stresul de zi cu zi ne imbatraneste chipul: exista o singura rezolvare

1
De Teodora Tirca
28 mart. 2024

Daca la finalul unei zile stresante te uiti in oglinda si ti se pare ca ai imbatranit cu cinci ani, aceste studii iti vor confirma legatura dintre stres si felul in care aratam. Din fericire, exista solutii.

Cercetari ample citate de MindBodyGreen ne arata ca stresul cronic a fost asociat cu o inflamatie crescuta, descompunerea colagenului, afectarea barierei de protectie si semne vizibile de imbatranire, cum ar fi liniile fine si petele pigmentare.

Cu toate acestea, un nou studiu a constatat ca aceasta influenta nu este doar treptata: chiar si persoanele tinere arata si se simt mai in varsta in perioadele de stres, relateaza MindBodyGreen.

Cercetarile arata ca stresul zilnic – nu doar cronic – ne influenteaza aspectul

Ceea ce aduce nou acest studiu este dovada ca nu doar stresul cronic ne imbatraneste, ci si toate adversitatile de zi cu zi care ne fac viata mai grea. Pur si simplu, se pot vedea diferente de la o zi la alta pe chipul nostru. In plus, acest lucru a fost valabil si pentru adultii tineri.

Pentru studiu, cercetatorii au colectat date de la adulti tineri cu varsta cuprinsa intre 18 si 36 de ani (varsta medie a fost de 20 de ani). Participantii au completat un sondaj timp de opt zile consecutive. Acest sondaj le-a masurat nivelul de stres, sentimentele de control si ce varsta cred ca arata, comparativ cu varsta lor reala.

Ei au descoperit ca atunci cand indivizii erau supusi unui stres crescut, au remarcat, de asemenea, ca aratau si se simteau mai in varsta.

„Aceste constatari sunt importante pentru ca stim ca intampinarea stresului cronic de-a lungul timpului poate avea efecte adverse si ca oamenii raporteaza, in general, niveluri crescande de stres pe masura ce trec de la varsta adulta la mijlocul varstei – intre 40 si 50 de ani”, a spus autorul corespondent Shevaun Neupert. Ph.D., profesor de psihologie la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, intr-o declaratie pentru Science Daily.

„Daca acesti tineri se confrunta deja cu niveluri ridicate de stres pentru varsta lor si acest stres afecteaza varsta pe care o resimt, va fi important sa acordam o atentie deosebita markerilor pe care ii folosim pentru a evalua stresul fizic si mental al acestei generatii”.

3 creme cu acid azelaic care te scapa de zonele cu roseata de pe ten

Merita subliniat faptul ca nivelul perceput de stres a fost relativ de la individ la individ. De exemplu, chiar daca nivelul de baza al stresului a fost scazut la un individ, acesta a experimentat in continuare „stres crescut” si a vazut pe chip si in corpul sau efectele acelui stres. In esenta, participantii nu au avut nevoie sa atinga un „prag de nivel de stres” standardizat pentru a experimenta efectele stresului – atata timp cat sentimentele de stres au fost percepute ca ridicate.

Cercetatorii au descoperit, de asemenea, ca nivelul scazut de control a contribuit la aspectul imbatranit. Iar aici lucrurile devin interesante: se pare ca sentimentul de control poate avea un efect de echilibrare asupra impactului stresului.

Sentimentul de control ajuta mult

Cercetatorii au descoperit ca sentimentul de a avea control asupra situatiei a ajutat la atenuarea efectelor imbatranirii ale factorilor de stres zilnic „pana la punctul de a fi nesemnificative”.

In esenta, atunci cand participantii au experimentat sentimente de stres crescut, dar si niveluri mai ridicate de control, ei nu au observat schimbari la nivel de aspect. Aceste descoperiri sugereaza ca atunci cand oamenii se simt capabili sa faca fata situatiilor stresante, stresul in sine poate sa nu aiba un efect la fel de dramatic de imbatranire. Deci, daca vrei sa arati si sa te simti mai tanara – chiar si in situatii stresante – gaseste practici de mindfulness care te ajuta sa te simti ca ai controlul asupra situatiei.

7 ocazii pentru a purta rochia alba – aceste croieli iti vor conferi un look rafinat

Ancoreaza-te in prezent prin exercitii de respiratie, incearca sa gasesti solutii reale la problemele tale, cere ajutorul, documenteaza-te – toate acestea iti ofera sentimentul ca ai totul sub control si ca vei gasi o rezolvare.

Foto: Freepik.com