6 feluri prin care poti reduce consumul de plastic

1
De Flavia Parpala
5 iul. 2018

Cu totii suntem constienti de problemele uriase de mediu pe care le provoaca consumul de plastic iresponsabil. Nu mai e atat de usor sa inchidem ochii cand suntem expusi tuturor pozelor ingrijoratoare care circula in social media.

Guvernele si corporatiile au responsabilitatea de a actiona, dar intrebarea e ce putem face noi, oamenii, pentru a reduce amprenta personala de plastic?

Iti propun cateva moduri simple prin care si tu poti reduce consumul de plastic zi de zi.
Evita ambalajele excesive pentru alimente.

Ultima data cand am fost la piata din zona in care locuiesc m-am intors acasa cu 5 plase mai mici sau mari din plastic. Fara sa realizez, doamna care vindea fructe si legume le-a impachetat pe fiecare separat, crezand ca imi face un bine. Data viitoare o voi asigura ca rosiile nu se vor certa cu castravetii si voi incerca sa nu uit sacosa din bumbac pe care o am acasa. Cand mergi la cumparaturi la supermaket, evita produsele deja ambalate in favoarea celor la vrac, care sunt, de obicei, si mai ieftine. Daca pentru capsune ai nevoie de o plasa din plastic, te asigur ca bananele se descura si fara.

Refuza paiele din plastic
consumul de plastic paie cocktail

Foto: Shutterstock

Cand iti cumperi o bautura in oras, intreaba-te intai daca ai nevoie de pai si daca raspunsul este nu, refuza-l. De multe ori, din exces de zel sau rationamente care tin de „design”, barurile si restaurantele folosesc chiar doua paie per bautura. Din pacate, paiele fac foarte mult rau oceanelor, asa ca poti incuraja folosirea celor din hartie atunci cand chiar este nevoie.

Refuza tacamurile din plastic

Atunci cand comanzi mancare la birou sau acasa, refuza tacamaurile din plastic si foloseste tacamurile clasice. In viitorul apropiat, tacamurile si farfuriile de plastic vor fi interzse, Lidl find primul mare lant de supermarketuri care va renunta la ele din 2019.

Evita microgranulele din cosmetice

Unele tari au interzis deja microgranulele din cosmetice, dar va mai dura ceva pana cand vor disparea de tot de pe rafturi. Cel mai des la gasesti in geluri de dus si produse de tip gomaj sau scrub. Evita si orice produs care contine vreunul dintre ingredientele: polietilena (PE), polipropilena (PP), tereftalat de polietilena (PET) poli-metil metacrilat (PMMA), politetrafluoretilena (PTFE) si nailon.

Asigura-te ca ai mereu cu tine o punga de cumparaturi

Numarul de pungi de plastic folosite a scazut de cand acestea sunt taxate si tot mai multe supermarketuri folosesc variante biodegradabile. Totusi, obisnuieste-te sa ai mereu cu tine, in geanta, o punga, ideal din material textil,  pentru cumparaturi. Iar daca ai cumparat o punga de plastic, asigura-te ca o refolosesti intr-un fel sau altul.

Opteaza pentru o sticla refolosibila

Exista sticle din plastic care pot fi refolosite, dar cel mai bine pentru sanatatea ta, cand vine vorba de apa, este sa recurgi la sticle din sticla si sa renunti de tot la plastic. Chiar si pentru cafea poti folosi un pahar refolosibil, iar unele cafenele iti vor acorda un discount pentru asta.

Cu ajutorul unor mici schimbari pe care le putem face zilnic in viata noastra, putem diminua consumul de plastic.

Foto: Shutterstock.com