Franta si noua lege care va obliga magazinele sa doneze hainele nevandute

Franta-magazin-haine
Shutterstock
1
De Flavia Parpala
26 iun. 2018

Franta se afla inaintea multor tari cand vine vorba de actiuni eco friendly. De la drumuri luminate cu ajutorul panourilor solare la instalatii din materiale reciclate, aceasta tara a facut o prioritate din a gasi modalitati creative de a avea grija de mediul inconjurator.

Incepand cu anul 2019, magazinele din Franta ar putea fi obligate sa doneze hainele care nu au fost vandute, conform unei legi noi. Planul guvernului este de a crea o economie circulara, iar aceasta decizie s-ar adauga legii deja in vigoare care ii obliga pe comercianti sa doneze produsele alimentare care sunt inca in stare buna, dar nu mai sunt la raft.

In trecut, magazinele de imbracaminte aruncau hainele pe care nu reuseau sa le vanda si, adesea,  articolele vestimentare, chiar daca in stare perfecta, erau distruse pentru a evita cotrobaitul prin gunoaie. Astfel, in fiecare an rezultau in jur de 700.000 de tone de haine care nu mai puteau fi purtate, si asta doar in Franta. Aceasta cifra ingrijoratoare ar putea ramane de domeniul trecutului in momentul in care legea va fi adoptata, iar tot surplusul de haine va merge catre organizatii caritabile.

Economie caritabila – Planeta fericita

In ultimele luni de zile, acest subiect a reprezentat o prioritate pentru Emmaus, o organizatie cu sediul in Paris, care se concentreaza pe stoparea fenomenului persoanelor fara adapost. In februarie, o poza cu haine distruse a devenit virala si a atras atentia celor de la Emmaus. Sunt deja cateva luni de cand angajatii organizatiei lucreaza cot la cot cu prim ministrul francez Édouard Philippe pentru a solutiona aceasta problema.

Guvernul francez isi doreste sa creeze cateva stimulente pentru a motiva companiile sa doneze hainele. In plus, pe langa produsele alimentare si cele de imbracaminte, guvernul vrea sa isi indrepte atentia si catre industra electronica si cea hoteliera.

Din pacate, industra textila esta a doua cea mai poluanta din lume dupa cea petroliera, iar noi, consumatorii europeni, aruncam milioane de tone de haine in fiecare an, in timp ce alte 5 milioane sunt scoase pe piata.

Tu ce faci cu hainele pe care nu le mai porti?

Daca ai piese de imbracaminte de care nu te-ai mai atins in ultimul an, e putin probabil ca o vei face in urmatorul. Asa ca te sfatuiesc sa le donezi sau sa le gasesti un proprietar nou. Sunt multe targuri de tip “yard sale”, mai ales in Bucuresti, la care poti participa. In acest mod vei putea castiga si tu si cineva care se va bucura de hainele tale vechi. De asemeanea, H&M incurajeaza reciclarea hainelor vechi prin puncte de colectare in magazinele lor. Tot ce trebuie sa faci e sa te informezi!