Un start-up creeaza plasticul biodegradabil care se dizolva in apa

1
De Flavia Parpala
1 sept. 2018

Imagineaza-ti o zi torida de vara in care cumperi o sticla de apa si o termini in 5 minute. Acum imagineaza-ti ca in loc sa arunci sticla goala la cos, o pui in chiuveta, lasi apa sa curga, iar sticla se dizolva in cateva secunde, fara nicio repercusiune asupra mediului inconjurator.

Plasticul biodegradabil nu mai este doar o poveste din viitor, este o realitate si o alternativa mai aproape de noi decat ne-am astepta. Niste studenti de la Universitatea din Oregon, Statele Unite ale Americii, au fondat un start-up numit Algotek, ce a facut posibil plasticul care se dizolva in apa in mai putin de un minut.

Conform unuia dintre co-fondatorii companiei, David Crinnion, plasticul produs de ei este atat de sigur pentru mediu, incat este comestibil. In intalniri, Crinnion de obicei musca din material si mesteca putin, ca sa-si sustina afirmatia.

Plasticul facut din alge maro adreseaza una dintre marile probleme ale acestui material, rata de biodegradare. Plasticului traditional, pe baza de combustibili fosili, ii ia secole ca sa se descompuna in molecule primare, iar acest lucru creeaza probleme serioase mediului inconjurator. Odata ajuns in oceane, toate vietatile marine au de suferit.

Plasticul biodegradabil – alte efecte pozitive

Conform luiĀ Justin Lebuhn, co-fondator Algotek, materialul lor va reduce necesitatea de a folosi plastic bazat pe combustibili fosili si, in plus, algele maro reduc cantitatea de dioxid de carbon din atmosfera, diminuand efectele produse de incalzirea globala.

Posibilele aplicatii pentru materialul companiei Algotek sunt diverse, produsul putand fi folosit pentru orice, de la aplicatoarele de tampoane, la ambalaje. Dar, deoarece compania nu a luat inca o decizie concreta in acest sens, Crinnion a declarat ca marketingul pentru produs va fi ceva mai dificil.

Cei de la Algotek sunt inca in faza incipienta a proiectului, investitorii si-ar dori ca ei sa fie intr-o faza mai avansata, dar au nevoie de cel putin 75.000 de dolari pentru a progresa. Compania realizeaza ca pe langa cercetarea si dezvoltarea plasticului trebuie sa gaseasca si un mod in care sa se promoveze eficient, astfel incat clientii sa aiba incredere in produsul lor, sa-l prefere in locul plasticului traditional.

Este un drum lung si greu, dar daca cei de la Algotek vor reusi, poate ca plasticul atat de daunator mediului va deveni doar o amintire.

Foto: Instagram – Lizzy van der Ligt