Interpretarea viselor.

Interpretarea viselor a fost intotdeauna o preocupare a oamenilor de stiinta, dar si a celor obisnuiti, pentru ca suntem, cu totii, influentati de ceea ce visam. In timp ce unii cercetatori spun ca e un proces mecanic al creierului, altii atribuie simboluri lucrurilor din vis. Insa explicatiile nu sunt misterioase, ci simple.

Ti se intampla sa visezi anumite lucruri si, cand te trezesti, sa realiezi ca aveau legatura cu sunete si senzatii din realitate? De exemplu, sa visezi o amubulanta care suna si sa constati ca era alarma de la ceas? E normal ca stimulii auditivi reali sa patrunda in visul tau. Mai rar se intampla ca alti stimului – vizuali, tactili, olfactivi sau gustativi – sa iti influenteze visele. Daca te pasioneaza interpretarea viselor, probabil ca te intrebi de fiecare data ce inseamna ceea ce visezi. Auzul unei sirene in vis nu insemna nimic, de fapt. Nu influenteaza continutul visului, dandu-i un simbol profund si misterios. Rolul sirenei este, de fapt, de a te tine in continuare adormita, in timp ce alarma de la ceas continua sa sune. Inseamna ca esti obosita.

Interpretarea viselor din punct de vedere stiintific

Daca te preocupa interpretarea viselor, exista riscul sa nu faci distinctia intre ce inseamna un vis si ce face un vis. Potrivit Psychologytoday, exista cercetari care arata ca unul dintre motivele principale pentru care visam este ca centrul de control al memoriei – hipotalamusul – are nevoie sa repete informatiile din ziua sau saptamana anterioara, ca sa se asigure ca le codeaza corect in memoria pe termen lung. De aceea, multe dintre visele tale au legatura cu oamenii si evenimentele cu care ai avut de-a face recent.

Exista un punct de vedere radical in legatura cu interpretarea viselor. Si anume ca, in vreme ce hipocampusul e ocupat cu repetarea informatiilor receptionate recent de creier, alte parti din creier creeaza o poveste – care poate fi mai mult sau mai putin coerenta – pornind de la continutul repetat, pentru a fi inclus in memoria pe termen lung.

Dar multa lume crede ca aceasta ipoteza despre interpretarea viselor este falsa. O ipoteza mult mai larg acceptata este ca visele pot sa contina detalii care ne pot invata ceva despre ideile, dorintele si temerile pe care nu le constientizam inca. Sigmund Freud a mers si mai departe cu interpretarea viselor. Teoria freudiana merge catre simbolism.

Simbolurile din vise

In vise pot aparea simboluri, dar, de obicei, nu sunt lucruri extrem de misterioase. Daca visezi ca iti cad dintii nu inseamna ceva prea profund despre ce ti se va intampla in viata, ci exprima teama ta existentiala legata de ideea de a pierde. Poate te temi ca iti vei pierde iubitul, parintele sau jobul.

Daca visezi ca zbori, cel mai probabil, inseamna o stare de euforie, o eliberare sau entuziasmul prin care treci in aceasta perioada a vietii tale.

Nu ai nevoie de un psihanalist ca sa afli ce spun visele. Daca vrei sa afli ce inseamna visele tale, noteaza-ti-le imediat ce te trezesti, cat sunt inca proaspete in memorie. Noteaza-ti visele pe o durata mai mare de timp si vei vedea ca, periodic, e posibil sa apara niste cuvinte sau teme-cheie. S-ar putea sa descoperi o tema comuna a majoritatii viselor tale, care incearca sa spuna ceva despre ce simti, inconstient, fata de evenimentele prin care treci in viata reala.

FOTO: Guliver

Citeste si: De ce ai vise urate: 11 cauze surprinzatoare.