4 lucruri pe care sa le faci atunci cand simti ca nu valorezi nimic

1
De Mia Nicolescu
22 iul. 2022

A te simti lipsita de valoare, lipsita de importanta, inutila, implica adesea un sentiment de lipsa de speranta.

Astfel de sentimente sunt adesea un simptom comun al depresiei, dar pot aparea si in cazuri cu stima de sine scazuta, neglijare, abuz, traume sau alte situatii dificile care reprezinta o amenintare la adresa sentimentului de sine al unei persoane.

12 semne de masochism emotional. Cum iti dai seama ca, de fapt, iti place sa suferi

A te simti lipsita de valoare poate crea o suferinta semnificativa si poate ingreuna functionarea normala in viata de zi cu zi. S-ar putea sa iti fie greu sa gasesti motivatia pentru a duce la bun sfarsit chiar si sarcinile de la locul de munca. Vei simti ca nimic din ce faci nu este bine si corect si ca niciun efort depus de tine nu va face diferenta. Din aceste motiv, este important sa gasesti modalitati prin care sa gestionezi aceste sentimente dificile si dureroase si sa cauti ajutor atunci cand este necesar.

DE CE SIMTI CA NU VALOREZI NIMIC?

Sentimentul de inutilitate poate fi cauzat de o serie de factori diferiti. Educatia, experientele sociale, stilul explicativ (modul in care percepi lucrurile care ti se intampla), evenimentele stresante si starea ta mentala pot duce la declansarea acestuia. Cateva dintre motivele pentru care s-ar putea sa te lupti cu ideea ca nu valorezi nimic sunt:

Traume din copilarie

Este posibil sa fi avut experiente negative care astazi au consecinte. Neglijarea emotionala, abuzul si molestarea in copilariei pot avea un rol in dezvoltarea sentimentului de inutilitate. Copiii abuzati verbal sau care sunt criticati frecvent de catre parinti sau alti responsabili de ingrijirea lor pot purta cu ei sentimentul ca sunt insignifianti pana la varsta adulta. Cercetarile au aratat ca aceste traume interpersonale timpurii sunt legate de sentimentele ulterioare de inutilitate.

Consideri ca este vina ta

Faptul ca atribui evenimente negative propriilor actiuni sau caracteristici te va face mereu sa simti ca nu esti buna de nimic si ca nu valorezi nimic.

7 comportamente inconstiente care iti distrug sansa la fericire

Critica din partea celorlalti

Critica la adresa ta, indiferent ca s-a intamplat in copilarie, in adolescenta sau acum, la maturitate, te va face sa crezi ca esti lipsita de valoare. In realitate, tu esti singura care stii cat valorezi, pentru ca tu esti singura care cunosti cu adevarat ce poti si cat poti.

Dificultatea de a gestiona stresul

Atat stresul acut, cat si cel cronic pot afecta perceptia unei persoane despre sine. S-ar putea sa te simti lipsita de valoare dupa un esec, cum ar fi pierderea locului de munca, divort sau probleme financiare.

Semn al unei tulburari de dispozitie

Tulburarile de dispozitie, cum ar fi depresia, sunt adesea marcate de simptome precum rusinea, vinovatia, lipsa de speranta si de valoare. Astfel de simptome provoaca suferinta si ingreuneaza gestionarea sarcinilor zilnice obisnuite.

CE POTI FACE

Daca simti ca esti o persoana lipsita de valoare, trebuie sa stii ca, atata timp cat iti doresti sa te salvezi si sa te iubesti, exista pasi mici, realizabili, pe care ii poti face incepand din acest moment, pentru a te simti mai bine. Iata cateva idei care te pot ajuta.

Vorbeste-ti cu blandete

Daca simti ca nu valorezi nimic, inseamna ca nu gandesti si nici nu vorbesti prea frumos despre tine. Atunci cand esti tu cu tine, cat si atunci cand esti in prezenta altora. Poate fi o provocare la inceput, dar incepe usor usor sa iti vorbesti si sa te comporti cu tine asa cum o faci cu una dintre cele mai dragi persoane din viata ta.

Fii buna cu tine! Fii blanda cu tine! Zambeste-ti! Imbratiseaza-te! Ai nevoie de tine mai mult decat ai nevoie de oricine altcineva! Si chiar daca acum nu ai energia si puterea sa faci lucruri marete, poti face in fiecare zi lucruri mici care sa valoreze poate chiar mai mult decat acel lucru maret.

Acorda-ti atentie

Uneori, aceste sentimente negative apar ca raspuns la anumite situatii, ganduri, experiente sau chiar oameni. Observa cand apar aceste sentimente, ce se intampla atunci cand apar si ce tip de ganduri ar putea contribui la aparitia lor. Aceasta este o modalitate de a ajuta la combaterea gandurilor obsesive care ar putea alimenta sentimentele de inadecvare.

CE FACI CAND SIMTI CA NU VALOREZI NIMIC

Pastreaza un jurnal de recunostinta

Sentimentul ca esti lipsita de valoare se poate strecura atunci cand iti compari viata cu viata altora. Pentru a evita sa cazi in capcana de a te uita la ce iti lipseste, ia in considerare tinerea unui jurnal de recunostinta. Petrece timp in fiecare zi gandindu-te la lucrurile bune si frumoase pe care le-ai trait, le traiesti si le ai, pentru ca esti recunoscatoare. Reorientarea gandurilor in aceasta directie te poate ajuta sa te protejezi de efectele negative ale comparatiei si invidiei.

Jurnalul Recunostintei, 65 lei, shop.andreearaicu.ro

Fa ceva pentru altcineva

Atunci cand te simti lipsita de valoare, fa un gest mic care iti poate demonstra imediat contrariul. Asculta pe cineva care are nevoie sa fie ascultat. Telefoneaza unei rude cu care nu ai mai vorbit de ceva vreme. Fa cumparaturile pentru vecina singura si batrana sau chiar pentru parintii tai. Lasa un comentariu frumos unei persoane pe care o apreciezi (nu este necesar sa fie o persoana publica). Complimenteaza!

A ajuta pe cineva poate avea un efect pozitiv asupra fericirii unei persoane. A ajuta pe cineva te poate ajuta, de asemenea, sa simti o conexiune si sa iti dai seama ca nu ai venit degeaba in aceasta lume.

Tine minte: un psiholog, adica o persoana cu pregatire si experienta, te poate ajuta intr-o mare masura sa iti revii. Nu ezita sa ceri ajutorul atunci cand simti ca nu te mai poti ajuta singura.

Foto: Pexels.com