„De ce ma urasc pe mine?” Raspunsul la intrebarea care nu iti da pace

1
De Alice Papuc
11 mai 2023

Ai o singura viata, asa ca invata sa o traiesti frumos si sa fii in armonie cu tine.

Ura este una dintre acele emotii pe care le experimentam cu totii. Din pacate, in aceasta categorie este inclusa si ura de sine. „De ce ma urasc pe mine?” s-ar putea sa te intrebi in noptile in care simti ca nu iti gasesti locul. In acele momente in care nu stii incotro sa o iei si nu intelegi ce nu este in regula cu tine. Adevarul este ca ura de sine poate fi cauzata din mai multe motive: de la faptul ca nu esti multumita de corpul tau si pana la personalitatea sau cariera ta. Acestea fiind spuse, daca experimentezi sentimente de ura in ceea ce priveste propria persoana, trebuie sa stii ca nu esti singura.

„De ce ma urasc pe mine?”  Iata cel mai des intalnite cauze pentru ura de sine!

 

Experiente traumatizante in copilarie

Parintii foarte stricti si critici au un impact mult mai mare asupra ta decat ai crede. Daca parintii tai erau suparati si stresati mereu, nu aveau timp de tine si nu iti acordau atentie, s-ar putea sa experimentezi ura de sine. S-ar putea sa simti ca nu meriti nimic bun din ceea ce se intampla in viata ta si sa nu poti sa te iubesti pe tine.

Alte traume din copilarie precum abuzul, neglijarea sau o nevoie exagerata de control isi pun amprenta asupra ta in mod simtitor. Chiar si in viata de adult, atunci cand crezi ca „ai scapat” de tot ceea ce s-a intamplat.

Esti cel mai mare critic al tau

Ura de sine te poate face sa dezvolti o voce interioara aspra, deloc prietenoasa cu tine. Ajungi sa fii cel mai mare critic al tau si sa nu te multumesti cu nimic. S-ar putea sa te compari cu cei din jur si sa simti ca nu faci suficient. Simti ca nu meriti sa te odihnesti sau sa iti permiti sa te simti obosita.

Cum sa faci un „detox” al relatiei de cuplu pentru o conexiune mai puternica si o viata fericita impreuna

Bullying-ul

Poate ca ai fost victima bullying-ului in anii de scoala, la job sau chiar in relatia de cuplu. Vocea ta interioara ar putea incepe sa reflecte lucrurile pe care le-ai auzit. Din nou, chiar daca ai scapat din respectiva situatie, nu ai procesat totul si nu te-ai vindecat.

Te-ai aflat intr-o relatie toxica

Daca ai experimentat o relatie toxica, este firesc sa simti ca te urasti pe tine. Poate ca partenerul te-a dezamagit, te-a batjocorit, te-a manipulat sau te-a abandonat. Toate aceste lucruri conduc catre o stima de sine scazuta si catre sentimentul ca nu esti suficient de buna. Mai ales atunci cand iti iubesti partenerul si il idealizezi.

Ganduri negative care iti afecteaza energia feminina

Problemele de sanatate mintala

Problemele de sanatate mintala pot contribui semnificativ la sentimentul de ura de sine. Persoanele care experimenteaza depresia, anxietatea, vina, stima de sine scazuta sau rusinea vor avea tendinta sa se izoleze. Nu vor crede niciodata ca sunt suficient si vor vedea doar lucrurile negative.

Foto: freepik.com