Detaliile surprinzatoare care te impiedica sa ajungi la silueta dorita

1
De Raluca Runceanu
19 dec. 2018

Esti mereu la dieta, incerci sa mergi regulat la sala, sa bei mai multa apa si sa renunti la mancarea nesanatoasa, dar rezultatele se incapataneaza sa nu apara…

Daca scenariul iti suna cunoscut, afla ca peste 50% dintre femei se confrunta cu aceeasi problema. Intrebarea este unde gresim? Ei, bine, acolo unde nici nu ne-am astepta, detaliile mici fac intotdeauna diferentele mari.

1. Abordare gresita

In majoritatea cazurilor povestea incepe cam asa: „Gata. De maine intru la dieta, incep sa fac sport si vreau ca in cel mai scurt timp sa scap de kilogramele in plus!”. Si iata cum aceasta simpla afirmatie ne face sa pornim la drum cu stangul. Dar de ce „de maine”? Dar de ce „dieta”? „De maine”, pentru ca azi sa mai am timp sa mananc tot ce mai este nesanatos prin casa sau sa ma mai pot bucura de mancarea care, mai apoi, imi va fi interzisa in timpul dietei. „Dieta” pentru ca fara un plan alimentar strict si clar stabilit nu voi reusi sa slabesc.

Da, raspunsurile mele sunt similare cu cele pe care si tu mi le-ai fi dat, pentru ca aceasta este abordarea gresita cu care majoritatea dintre noi plecam la drum.

2. Schimbarea incepe de acum

Silueta perfecta nu se obtine prin diete minune sau daca se obtine, cu siguranta nu se si mentine. In primul rand, schimbarea nu trebuie sa inceapa niciodata de maine, ci de acum. Maine reprezinta doar un compromis pe care il putem prelungi la nesfarsit. In al doilea rand, schimbarea obiceiurilor alimentare nu trebuie impusa, ci inteleasa si dorita. In al treilea rand, kilogramele acumulate in ani nu pot sa dispara intr-o saptamana. Corpul si creierul nostru nu pot fi pacalite. Inainte de porni la drum va trebui sa ne inarmam cu multa rabdare, atentie asupra stimulilor transmisi din interiorul nostru si toleranta fata de noi insine.

3. Invata sa te accepti

Inainte sa iti doresti sa devii altcineva, trebuie sa accepti ceea ce esti. Pentru a reusi sa obtii corpul pe care ti-l doresti, va trebui sa inveti sa iti iubesti si accepti corpul pe care il ai acum. Nu poti sa evoluezi atunci cand pastrezi inchis in tine frustrari si nemultumiri! Nu poti porni la drum „certata” cu propriul corp, pentru ca nu vei reusi sa ajungi niciodata acolo unde iti propui. Intelege ca pentru orice transformare este nevoie de timp. Fii intelegatoare cu nevoile corpului tau si bucura-te de schimbarile pozitive prin care acesta trece, indiferent daca sunt mari sau mici. Inainte de schimbari alimentare ai nevoie de schimbari de atitudine, inceteaza sa te mai critici. Atunci cand iti vei accepta vulnerabilitatile, vei deveni cu adevarat puternica.

4. Fii toleranta cu tine

Tentatiile culinare se gasesc la tot pasul, accepta atunci cand gresesti, fii toleranta cu nevoile tale, dar invata sa nu faci din asta un obicei si marcheaza intotdeauna o linie foarte bine definita peste care sa nu treci. Excesul alimentar nu reprezinta o nevoie a corpului tau, este doar raspunsul creierului la afirmatia „de maine incep dieta”. Regimul alimentar esueaza pentru ca nu stii sa ii oferi corpului tau ce iti cere, cat iti cere si mai ales cand iti cere. Atunci cand iti doresti cu adevarat o schimbare trebuie sa intelegi ca nu mai poti reveni niciodata la vechile obiceiuri alimentare, chiar daca perioada dedicata procesului de slabire s-a incheiat.

5. Constientizeaza importanta alimentatiei sanatoase

Intoarcerea la vechile metehne nu reprezinta o evolutie, iar satisfacerea anumitor pofte culinare, pe care corpul si creierul le cer, vor trebui sa reprezinte doar simple exceptii de la reguli. De aceea, este nevoie sa intelegem importanta mancatului sanatos. O alimentatie corecta imbinata cu sport nu ne aduce doar corpul mult visat, ci si multa energie si pofta de viata. In plus, astazi este foarte usor sa gasim alternative sanatoase pentru aproape orice fel de mancare. Avem nevoie doar de vointa si un search pe Google.

Schimbarea vine din interior. Echilibrul alimentar si silueta dorita se vor obtine doar atunci cand vom invata sa ne acceptam asa cum suntem, sa ne intelegem nevoile, sa ne acceptam vulnerabilitatile si sa invatam ca mancatul corect trebuie sa faca parte din stilul nostru de viata.

Foto: Shutterstock.com