In cautarea starii de bine

1
De Sorina Fredholm
24 iul. 2018

Acum 12 ani mi-am inceput calatoria personala de sanatate – dupa ce am absolvit universitatea, m-am mutat la Bucuresti si primul pas sanatos a fost sa merg la sala.

Veneam din generatia cu motivare de la orele de sport, primita de la un doctor care spunea ca nu am voie sa fac nicio activitate fizica… evident ca era o minciuna, dar majoritatea colegilor mei primisera una pentru a scapa de clasa!

Impreuna cu sala a venit si dieta – imi amintesc ca am primit una de la antrenorul  personal, care imi explica importanta consumului de proteina, dar cum eu descoperisem dieta bazata pe grupa sanguina (eu sunt A, asta inseamna ca nu trebuie sa consum carne) am scapat doar cu peste! 🙂 Deci, somon si broccoli in fiecare zi, cel putin pe jumatate eram pe drumul cel bun 🙂

In timp am devenit mai constienta, am inceput sa gatesc, am incercat tot felul de diferite tipuri de antrenamente si am invatat mai multe despre nutritie.

Iar intr-o zi am descoperit YOGA si atunci cred ca a inceput adevarata mea transformare.

Am studiat si practicat si am devenit instructor de Yoga licentiat si, in acelasi timp, am inceput tranzitia catre o dieta vegana.

Si pentru ca am gasit-o foarte interesanta si am simtit schimbarea benefica pe pielea mea – aveam mult mai multa energie si nivelul de bunastare crestea pe zi ce trece – toate acestea m-au determinat sa incep sa studiez si nutritia si am devenit Health Coach.

In tot acest timp, am interactionat si am invatat de la zeci, sute de experti extraordinari si super-inspirationali, atat prin intermediul cursului meu de nutritie, cat si din workshop-urile de Yoga sau cursurile online pe care le-am urmat.

Tot ceea ce faci iti formeaza stilul de viata si starea de bine: alimentele pe care le consumi, energia pe care o utilizezi, starea de spirit in care te afli, trebuie sa te hraneasca si sa te inspire.

Dar cum iti formezi un stil de viata sanatos?

Este vorba despre schimbarea treptata a obiceiurilor si formarea unei normalitati in care traiesti sanatos in fiecare zi, fara sa te gandesti la asta.

Nu exista nicio dieta, antrenament sau stil de viata care sa functioneze la fel pentru toata lumea, cu totii suntem diferiti si trebuie sa ne ascultam corpul, care este foarte inteligent si ne transmite semnale exact pentru ce avem nevoie.

De aceea, ce voi povesti de acum in aceasta rubrica este din perspectiva mea si a amprentei pe care acest stil de viata il are asupra mea.

Iar primul subiect pe care il voi aborda este RUTINA DE DIMINEATA, care pentru mine creeaza o afirmatie pozitiva, o victorie pe care o castig in fiecare dimineata, iar acest sentiment de triumf ramane cu mine pentru intreaga zi.

Rutina mea este formata din 5 lucruri de care incerc sa ma tin in fiecare zi. Desigur, sunt zile in care nu sunt in stare sa le fac pe toate, dar daca bifez 3 din ele, stiu ca voi avea o zi extraordinara.

Voi incepe cu sfarsitul, si vei intelege de ce.

SOMNUL

Ca sa avem o zi buna, in primul rand trebuie sa fim odihniti. Si potrivit stiintei, adultii au nevoie de 7-9 ore de somn pe zi pentru a functiona la nivelul optim. Deci, daca nu reusim, in mod regulat, sa dormim suficient, sanatatea si bunastarea noastra sunt in pericol. De ce? Pentru ca in timpul somnului se produc niste procese foarte importante in corp: intarire, restaurare, detoxifiere. Fara acest lucru suntem mult mai expusi atat la boli, cat si accidente.

Aspectul exterior incepe sa aiba de suferit, te poti imbolnavi mai repede si capacitatea de a gandi, a iti aminti si a procesa vor scadea in mod vizibil.

De asemenea, lipsa somnului te ingrasa – asta deoarece hormonul care iti regleaza apetitul, leptina, este afectat si el. Deci, daca nu dormi suficient, iti va fi foame mai des si vei manca mai mult decat ai, de fapt, nevoie.

Iata cateva sfaturi despre cum sa iti imbunatesti somnul:

  • Evita lumina stralucitoare inainte de culcare, cum ar fi cea de la TV, laptop sau telefon
  • Fa o sesiune scurta de meditatie pentru a-ti pune corpul in modul de repaus
  • Alege sa ai un program constant de somn pentru a-ti regla ceasul intern al corpului
  • Practica un ritual de relaxare, cum ar fi lectura
  • Fa activitate fizica zilnic

Sa revenim la dimineata! Deci m-am trezit, odihnita sper, ce fac apoi?

APA

De obicei ma trezesc in jurul orei 06.45 si primul lucru pe care il fac este sa-mi hidratez corpul. Pe langa faptul ca este vitala, exista atat de multe beneficii de sanatate in apa, mai ales imediat dupa trezire: ofera creierului o crestere a eficientei, imbunatateste metabolismul, ofera mai multa energie!

Cata apa trebuie sa consumam? In mare, cam 2 litri pe zi, insa in functie de varsta, activitatea fizica si mediul in care traim, cantitatea poate fi diferita. Poti gasi pe internet formula care sa iti calculeze cantitatea exacta de apa de care tu ai nevoie.

Dupa ce afli, insa, cel mai important este sa o si bei! Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa cresti consumul de apa:

  • Adu un element distractiv si gustos in apa ta si upgradeaz-o cu cateva felii de castraveti, menta, lamaie sau fructe de padure
  • Fa un ritual din a bea apa la prima ora din zi – inainte sa dai drumul la expresor, toarna-ti un pahar cu apa
  • Tine la indemana tot timpul o sticla de apa, in masina, pe birou, in geanta de sala 

Sunt treaza, hidratata si gata de niste actiune.

YOGA

Practic Yoga aproape in fiecare dimineata, se potriveste cel mai bine stilului meu de viata si asa simt ca profit de cele mai multe beneficii. Merg la un studio aproape de casa, dureaza aproximativ o ora si jumatate pana ajung inapoi acasa. Cand nu am atata timp la dispozitie, fac cel putin 10 sesiuni de Salutul Soarelui acasa.

Yoga este menita sa ofere forta, rezistenta si flexibilitate si sa iti purifice intregul corp. Pe masura ce inaintam in aceasta practica, ajungem sa exploram si restul beneficiilor, incepem sa ne perfectionam comportamentul in lumea exterioara si ne concentram mai mult spre interior, in intentia de a ajunge sa ne controlam simturile si mintea.

Poti fii in forma doar cu yoga?

Raspunsul este, cu siguranta, da. Dintre toate avantajele pe care le ofera, Yoga construieste si mentine un corp puternic si suplu! Te poti uita la toti cei care practica Yoga in mod regulat, in ce forma excelenta sunt, indiferent de tipul corpului.

Yoga este un tip complet de exercitiu – corpul tau va deveni mult mai flexibil si puternic prin yoga, la fel si mintea ta.

Dupa practica, ma simt puternica, am o claritate interioara si o stralucire exterioara, tot ce imi lipseste este sa ofer corpului nutrientii de care are nevoie.

MICUL DEJUN

Imi prepar un smoothie, care dureaza maxim 5 minute. Retetele mele sunt usor de pregatit dar pline de nutrienti si super-alimente, care ma vor mentine energizata si satula pana la pranz.

Smoothie-ul este modalitatea perfecta de a aduce un boost nutritional in alimentatia ta, dis de dimineata!

De asemenea, este atat de usor si rapid de preparat, incat scuzele “nu stiu/nu am timp”, vor disparea definitiv si tu te vei bucura de un obicei alimentar nou si sanatos!

Acum ma simt super energizata, insa inainte sa imi incep activitatile din ziua respectiva, vreau sa acord putina atentie si sufletului si mintii.

MEDITATIE

De obicei dedic 5-10 minute acestei practici. Daca am timp, o fac dimineata, dar de multe ori o fac si inainte de culcare si asta ma ajuta sa am un somn linistit.

Meditatia este un ritual care, integrat in rutina zilnica, iti poate schimba viata. Pentru mine, este ca un masaj pentru minte, o face mai calma, dar in acelasi timp mai clara, mai ales daca ma aflu intr-o situatie dificila sau intr-un moment stresant.

Citeam undeva o descriere despre diferenta intre a face meditatie in mod regulat sau nu. Cand nu meditezi este ca si cum ai sta afara, in mijlocul unei furtuni. Dar cand meditatia face parte din rutina ta, te afli in interiorul unei case calde si privesti furtuna pe fereastra, cu o ceasca de ceai aromat in mana. Simti diferenta?

Exista multe moduri si instrumente pentru a medita: meditatia prin concentrare, meditatia mindfulness, meditatie prin cultivarea compasiunii, meditatie prin miscare, aplicatii pe mobil. Nu exista o modalitate corecta sau gresita de a medita, important este sa o alegi pe cea care rezoneaza cel mai bine cu tine si sa ramai constant in acea practica. Meditatia functioneaza cel mai eficient atunci cand este practicata zilnic, deci incepe cu sesiuni scurte, dar ramai consecvent.

Vreau sa iti dau cateva sfaturi despre cum sa fii pregatit pentru prima ta sesiune de meditatie
  • Timpul: alege un moment al zilei care se potriveste cu programul tau. Poti incepe doar cu cateva minute, dar recomand sa faci acelasi lucru in fiecare zi, asta va crea un obicei.
  • Locul: gaseste un spatiu cu putina liniste si intimitate, unde nu vei fi deranjat. Incepe sa meditezi intr-un spatiu familiar, cum ar fi acasa, pe fotoliu sau pe podea si, daca este nevoie, foloseste casti pentru a bloca zgomotul din jur.
  • Postura: aseaza-te intr-o pozitie confortabila, pe care o poti mentine pe toata perioada meditatiei. Stai pe podea, cu picioarele incrucisate si palmele pe genunchi, sau pe un scaun cu spatar, cu talpile pe podea si mainile relaxate. Pastreaza spatele drept, alungind coloana vertebrala, pastreaza umerii relaxati si inchide ochii.
  • Respiratia: inspira si expira pe nas si incearca sa mentii respiratia cat mai adanca si lunga, fara a fi tensionata insa.
  • Compasiune: cand mintea iti va fugi si vei pierde concentrarea, nu te analiza prea mult sau critica, doar intoarce-ti concentrarea catre respiratie.
  • Consecventa: stabileste un obiectiv pentru fiecare practica si tine-te de el, chiar daca timpul va trece mai incet la inceput.

Meditatia necesita timp si rabdare, dar cu putina consecventa si concentrare, vei fi rasplatit cu o stare de pace si echilibru interior. Meditatia iti va calma mintea si te va ajuta sa iti regasesti intuitia si sa traiesti aliniat cu intentiile si valorile tale.

Tu ai o rutina zilnica de la care nu te abati? Daca nu, iti recomand sa iti creezi una, pe care o poti incepe dimineata si care poate fi adaptata la programul si viata ta.

Adopta cateva din obiceiuile sanatoase cu care rezonezi si pe care le poti face constant, cu placere! Iar pana saptamana viitoare, vreau sa aflu mai multe despre ele!

Your Wellness Warrior,

Sorina