3 semne subtile ca ai de-a face cu un mincinos patologic

1
De Irina Constantin
9 aug. 2019

Toti oamenii mint, la un moment dat. Stii deja acest lucru, iar daca il negi, inseamna ca te minti chiar pe tine insati.

Nu mai este o surpriza pentru nimeni faptul ca toti am mintit, cel putin de cateva ori in viata. Poate ca am incercat sa impresionam pe cineva sau am evitat o situatie neplacuta. Sau poate ca nu am vrut sa ranim sentimentele cuiva, asa ca am omis adevarul. In orice caz, cu totii am spus minciuni mai mari sau mai mici.

Cat dureaza sa crezi in propriile minciuni?

Chiar daca unele minciuni pot fi considerate nevinovate, lucrurile se complica atunci cand obiceiul de a minti devine ceva la ordinea zilei.

Un mincinos patologic nu are niciun motiv sau un scop ascuns, ci pur si simplu simte nevoia sa minta de dragul de a minti. Cauza pentru aceasta nevoie de a minti compulsiv nu a fost inca descoperita. Ea este asociata cu multe alte aspecte si contexte care difera de la o persoana la persoana.

Daca banuiesti ca ai in preajma ta un mincinos patologic, dar nu esti inca sigura, fii atenta urmatoarele semne subtile:

Are abilitati de comunicare incredibile

Se spune ca „minciuna are picioare scurte”, dar zicala nu se potriveste in acest caz. Un mincinos patologic este extrem de natural in comunicare, vorbeste fluent si autentic.

Nu ii tremura glasul cand minte, nu devine agitat si nu isi fereste privirea. Poate mentine o conversatie cu usurinta si nici cel mai sceptic interlocutor nu si-ar putea da seama ca, de fapt, el minte la fiecare doua minute!

Cele 3 zodii care mint cel mai mult

In mod clar, nu toate persoanele care comunica bine sunt mincinoase. Cu toate acestea, daca simti ca esti mintita foarte des, dar te calmeaza gandul ca persoana din fata ta nu da semne de agitatie, s-ar putea sa cazi intr-o capcana.

Simte nevoia constanta de atentie si ar spune orice pentru a o primi

De regula, un mincinos patologic vrea sa fie tot timpul in centrul atentiei. Acest lucru il ajuta sa isi imbunatateasca stima de sine, asa ca lupta continuu pentru scena si lumina reflectoarelor.

De multe ori, aceste persoane inventeaza povesti fabuloase, care sa atraga atentia. Daca prietenul tau adora sa povesteasca de fiecare data peripetiile inimaginabile prin care a trecut, este posibil sa ai de a face cu multe minciuni.

De asemenea, un mincinos patologic are si tendinta de a exagera faptele reale, de a inventa situatii dificile, probleme personale sau chiar intamplari mai grave. Asadar, o persoana care are mereu cate ceva dramatic de spus ar trebui sa iti dea semnale clare.

Trebuie sa aiba intotdeauna ultimul cuvant

Cel mai eficient mod de a mentine o minciuna vie este sa pari cat mai sigur pe tine si sa iti impui propria voce peste toate celelalte din incapere. De aceea, un mincinos patologic va incerca mereu sa obtina ultimul cuvant intr-o discutie sau intr-un conflict, pentru a avea un sentiment de siguranta.

O minciuna cu de toate, va rog, la pachet!

Daca observi ca un prieten, o cunostinta sau un coleg incearca non-stop sa isi impuna punctul de vedere, ar trebui sa analizezi mai mult situatia. Mincinosii patologici pot deveni chiar usor agresivi cand nu reusesc sa aiba ultimul cuvant, de teama ca minciuna lor sa nu fie descoperita.

Foto: Shutterstock.com