Vulnerabilitatea in cuplu: Cum sa vorbesti deschis cu partenerul despre traumele tale

1
De Irina Constantin
30 sept. 2019

Comunicarea este extrem de importanta in orice relatie amoroasa. Stii deja acest lucru, insa cat de des discuti cu partenerul tau despre lucrurile cu adevarat importante?

Vulnerabilitatea in cuplu este mai dificila decat pare. Chiar daca sunteti impreuna de cateva luni sau chiar de ani intregi, unele subiecte de discutie pot fi inca sensibile. Printre acestea se numara si traumele personale.

Iti doresti sa vorbesti despre ele si sa te descarci. Totodata, vrei sa ii explici celui de langa tine de ce, in anumite situatii, esti deranjata de unele gesnturi sau cuvinte care pentru el pot parea inofensive.

Astrologie: De ce te temi intr-o relatie in functie de zodie

Vulnerabilitatea in cuplu: 3 sfaturi pentru a discuta deschis cu partenerul despre ce te doare

1. Spune-i ce anume iti „trezeste” ranile din trecut

Traumele sunt de obicei latente, iesind la suprafata doar atunci cand ceva anume ne aminteste de experientele neplacute pe care le-am trait in trecut. In acele momente, probabil ca devii brusc irascibila, recalcitranta sau foarte trista si retrasa.

Ce reguli de aur trebuie sa respecti pentru a avea o relatie fericita

Din acest motiv, ar fi util sa ii spui care sunt sensibilitatile tale. Poate ca nu suporti remarcile rautacioase (chiar si atunci cand sunt spuse in gluma), tonul ridicat al vocii sau o atitudine prea protectoare. Oricare ar fi cazul, comunica-i iubitului tau aceste lucruri.
2. Ajuta-l sa inteleaga felul in care te simti

Cateodata, ne este extrem de greu sa exprimam in cuvinte felul in care unele lucruri ne fac sa ne simtim. Starile negative nu reprezinta un subiect placut de discutie, insa cu siguranta este necesar sa vorbim despre ele.

5 moduri toxice de a reactiona la critica: Nu le folosi niciodata in relatie!

Fie ca te confrunti cu stari foarte schimbatoare, anxietate, depresie sau stres constant, vorbeste despre asta. Pe tine te va ajuta sa te descarci si sa iti gasesti linistea, iar pe el il va ajuta sa te inteleaga mult mai bine.
3. Explica-i cum te poate ajuta in momentele dificile

Uneori ne asteptam ca oamenii din jurul nostru sa ghiceasca ce ne dorim. Plecam de la premisa ca ne cunosc perfect si ar trebui sa se comporte exact asa cum ne imaginam noi.

Adevarul este ca nimeni nu poate sti ce ne place si ce nu daca nu verbalizam aceste lucruri. Asadar, daca simti nevoia de afectiune, spune-o. Daca vrei sa petreci mai mult timp cu tine insati, nu iti fie teama sa spui asta. Orice te-ar ajuta, comunica-i partenerului si vei vedea cum relatia voastra va deveni din ce in ce mai solida, chiar si in cele mai grele clipe.

Foto: Shutterstock.com