Ordinea corecta pentru aplicarea cremelor si serumurilor de ingrijire

1
De Teodora Tirca
27 mai 2020

Daca ai deja o mini-colectie de skincare si nu stii in ce ordine sa-ti aplici produsele pentru a obtine cele mai bune rezultate, arunca un ochi peste acest plan simplu si eficient.

E usor sa te pierzi in tonere, creme de zi, creme cu SPF si serumuri, si sa nu mai stii ce si in ce ordine sa aplici seara si dimineata. Insa odata ce afli cateva principii de baza, totul devine foarte simplu.

Totusi, retine ca epiderma are o putere limitata de absorbtie, asa ca la un moment dat nu va mai accepta straturile pe care le aplici excesiv – de aceea e bine sa te limitezi la 3, maximum 4 produse (daca punem si crema cu SPF), astfel incat sa nu irosesti nimic si sa nu-ti sufoci pielea.

Singurele produse anti-imbatranire pe care se bazeaza frantuzoaicele

In general, incearca sa folosesti seara produsele cu rol de exfoliere, ce pot sensibiliza pielea, in timp ce dimineata sa te concentrezi pe hidratare si protectie. Ia in considerare si faptul ca soarele e mai puternic decat acum cativa ani. Pentru prima data, anul acesta mi-am dat seama ca trebuie sa aplic o cantitate mai mare de SPF daca vreau sa previn pistruii si petele aparute de la soare, iar vara nici macar nu s-a instalat.

In ce ordine ar trebui sa-ti aplici produsele de ingrijire?

Fie ca ai o rutina anti-aging sau una anti-acnee, prima regula dupa care trebuie sa te ghidezi este textura si consistenta cremelor. Se aplica mai intai produsele lichide, apoi cele transparente, cu textura de gel, apoi cele cremoase. Iar SPF-ul trebuie intotdeauna aplicat ultimul, inainte de fond de ten (daca te machiezi). A doua regula poate tine de ingredientele active.

Daca vrei ca acizii, vitamina C sau retinolul sa-si faca efectul mai rapid, acestea ar trebui aplicate imediat dupa toner. Insa asta depinde si de nivelul de sensibilitate al pielii tale. In cazul in care nu tolerezi bine ingredientele puternice, e mai bine sa le aplici dupa serumul hidratant, care va actiona ca un scut de protectie.

Cei mai buni exfolianti pentru piele in opinia dermatologilor

Iata, mai jos, planul de aplicare:

Dimineata

1. Curatare

2. Toner hidratant/esenta faciala

3. Serum cu vitamina C/antioxidanti/acid hialuronic

4. Crema hidratanta (daca ai ten gras, poti omite acest pas)

5. Crema cu SPF 30+

Seara

1. Demachiere si curatare

2. Toner hidratant/calmant sau esenta faciala (produse lichide/apoase); toner cu AHA/BHA

3. Serum cu ingrediente active anti-aging sau anti-acnee (acid hialuronic, peptide, retinol, antioxidanti, acid salicilic, acid azelaic, acid lactic/glicolic)

4. Crema hidratanta de noapte (daca tenul tau nu e foarte uscat, poti folosi aceeasi crema de pe timpul zilei)

5. Ulei facial

Am pus uleiul facial ca ultim pas pentru ca odata aplicat pe piele el impiedica absorbtia altor ingrediente active. De aceea, nu are rost sa-l aplici inaintea serumurilor anti-aging.

Foto: Instagram/@matildern