Medicii avertizeaza: ”Nu folosi niciodata bicarbonat si lamaie in acest fel!”

1
De Cristina Tudor
24 sept. 2020

Din dorinta de a obtine zambetul alb si stralucitor, tot mai multe persoane apeleaza la diferite metode, unele dintre ele controversate, de albire a dintilor la domiciliu.

Doamna doctor Mihaela Dan, medic specialist ortodont, aduce in discutie cele mai frecvente astfel de trucuri, fie ca este vorba de tratamente sau alimente cu efecte miraculoase, si ne spune daca reusesc ele sa aduca aceleasi rezultate ca cele obtinute pe scaunul medicului specialist.

Dintii albi reprezinta un semn al sanatatii si al unei bune igiene personale si sunt, de asemenea, esentiali pentru a avea un zambet frumos. Este de inteles, prin urmare, de ce diferite „trucuri” de albire a dintilor la domiciliu, cum ar fi preparea a diferite paste cu bicarbonat de sodiu sau, pur si simplu, consumul anumitor alimente au devenit atat de populare.

„Cei care vor sa isi albeasca dintii acasa trebuie sa fie constienti, insa, ca niciuna din metodele care pot fi aplicate la domiciliu nu vor aduce aceleasi rezultate precum un serviciu de albire profesionala, insa uneori poate fi observata o usoara albire a danturii. Indiferent de metoda aleasa, este esential ca inainte de aplicare aceasta sa fie discutata cu medicul dentist, pentru a avea siguranta ca nu vor fi deteriorati dintii”, spune doamna doctor Mihaela Dan.

Bicarbonat si lamaie, o combinatie periculoasa pentru dinti

Bicarbonat si lamaie. Aceasta pare a fi una dintre cele mai populare metode de albire a dintilor la domiciliu, fiind recomandata in diferite articole pe internet. Din pacate, atentioneaza medicii, repetat prea des tratamentul poate afecta smaltul dentar.

„In acest caz efectul de albire este, de fapt, unul abraziv, determinat de particulele de bicarbonat de sodiu, care indeparteaza depunerile superficiale de pe suprafata dintilor. Orice acid, inclusiv acidul citric din lamaie, este daunator dintilor, dearece scoate calciul din smaltul dentar, facandu-l mai poros si mai sensibil la carie, crescand si sensibilitatea dentinara la persoanele predispuse la aceasta. Asadar, perierea cu lamaie este nerecomandata de catre medicii stomatologi”, spune doamna doctor ortodont.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Instagram/@helenowen